A3 Haber

CHP Sözcüsü: 6 Nisan’a kadar olacak bir seçim erken seçimdir, destekleriz

CHP Sözcüsü: 6 Nisan’a kadar olacak bir seçim erken seçimdir, destekleriz

CHP Sözcüsü: 6 Nisan’a kadar olacak bir seçim erken seçimdir, destekleriz
Ocak 06
20:38 2023

Erken seçime ilişkin konuşan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 6 Nisan’a kadar olacak bir seçimi destekleyeceklerini belirtti. Öztrak, “Erken seçim için altı parti tutumunu açıkladı. 6 Nisan’a kadar olacak bir seçim, tabii ki erken seçimdir; destek oluruz. Bu tarihten sonra yapılacak bir seçim ise siyaset mühendisliğidir” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bugün CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erken seçime ilişkin konuşan Öztrak, “Erken seçim için altı parti tutumunu açıkladı. 6 Nisan’a kadar olacak bir seçim, tabii ki erken seçimdir; destek oluruz. Bu tarihten sonra yapılacak bir seçim ise siyaset mühendisliğidir” ifadelerini kullandı.

Öztrak’ın açıklamaları şöyle:

  • Türkiye, son sekiz yılda, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 43 basamak birden düştü. Haksızlığa, hukuksuzluğa, yolsuzluğa ve arsızlığa milletimiz ses çıkaramasın diye saray, giderek otoriterleşti. Kopkoyu bir istibdat, ülkenin ufkunu kararttı. Türkiye, bu ucube rejimin inşası ve uygulanması sürecinde, İnsani Özgürlük Endeksi’nde 77 basamak birden geriledi. 165 ülke içerisinde 139’unculuğa düştü.
  • Sarayın kurduğu bu haksız, hukuksuz, adaletsiz, yolsuz düzen, milletin sofrasındaki ekmeği de çalıp götürdü. Ne diyor Orhan Veli? “Bu düzen böyle mi gidecek? Pireler filleri yutacak; yedi nüfuslu haneye üç buçuk tayın yetecek.” Saray ve şürekâsı, milletin kesesinden, kornişona sarılı dana rozbifleri efuliler eşliğinde gövdeye indirirken, gece de sindirmek için manda yoğurduna kestane balları katıp yerken millet, yedi nüfuslu hanede üç buçuk tayına muhtaç oldu.
  • Erdoğan hükümetleri, daha önce hiçbir hükümete nasip olmayan olağanüstü kaynakları yedi, bitirdi. Kendilerinden önceki 79 yılda göreve gelen 57 hükümetin kullandığı kaynağını dört katını 20 yılda harcadı. Milletin önüne, menzili 2023 olan hedefler koydular. Sözler verdiler. Bu sözleri sokaktaki Ahmet Efendi, Mehmet Efendi vermedi. 2011’de Erdoğan verdi.
  • Orta direğe vurulan ikinci büyük işkence, bizzat “Tayyip Erdoğan’ı Üzmeyen İstatistik Kurumu” eliyle yapıldı. 2022’de enflasyon, İTO’ya göre yüzde 93, TÜİK’e göre yüzde 64 oldu. TÜİK enflasyonu ile İTO enflasyonu arasında 29 puan fark oluştu. Bugüne kadar böylesi görülmedi. Bir de Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyonu var. O da yüzde 138. Orta direk çarşıda, pazarda ENAG enflasyonunu, İTO enflasyonunu yaşadı. Ama maaşlar, ücretler, aylıklar TÜİK enflasyonuna göre hesaplandı. Biz isyan ettik, millet isyan etti. Bu sefer Erdoğan, memur maaşını, emekli aylığını mezada çıkardı. Devlette ciddiyeti bitirdi. Hesap kitap bilmediğini bir defa daha gösterdi. Bunlar devlet mi yönetiyor, evcilik mi oynuyor, gerçekten belli değil. Devlet yönetiminde bu kadar plansızlık, programsızlık ne görüldü ne de yaşandı. Rüzgarın önündeki yaprak gibi savruluyorlar.
  • Memura, emekliye, dul ve yetime verilen bu yüzde 30 zam yeter mi? Tabii ki yetmez. 2002’de bu ülkede net asgari ücret 184 lirayken en düşük memur emekli aylığı 377 lira, en düşük işçi emekli aylığı 257 lira, en düşük esnaf emekli aylığı ise 150 liraydı.
  • 200 yıllık modernleşme, 150 yıllık Meclis, 100 yıllık Cumhuriyet ve 75 yıllık demokrasi tarihimizdeki bütün ana siyasi akımları temsil eden altı partimizin sayın genel başkanları, dün bir araya geldi. Önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Altı partinin nihai siyasi amacı bellidir; mevcut ucube hükümet sisteminin devlet ve kamu hayatında yol açtığı tahribatı gidermek, Cumhuriyet’imizi gerçek ve kâmil bir demokratik düzenle taçlandırmak. Altı partinin genel başkanı, bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmaları gözden geçirdi. Yapacaklarını belirledi. Hazırlanan ‘Geçiş Süreci Yol Haritası’ ve ‘Ortak Politikalar Metni’ 30 Ocak 2023 tarihinde kamuoyuna açıklanacak.
  • Ayrıca altı partinin sayın genel başkanları, TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek amacıyla milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına da karar verdi. Ve yine ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti için genel başkanlar arasında istişarelerin başlatılması kararı da alındı. Milletimiz, Altılı Masa’nın hedefe kararlı adımlarla yürüdüğünü, bir kez daha gördü.
  • Şunu herkes bilsin. Cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili seçimleri konusunda tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edilecek, seçimlerden sonra da hem yürütmede hem yasamada yeni bir dönem başlayacak. Erken seçim tartışmalarının başladığı şu günlerde, liderler önemli bir karar daha aldılar. 6 Nisan’dan önce yapılacak bir erken seçime, altı parti olarak destek verilecek. Bu tarihten sonra yapılacak bir seçim, erken seçim değil siyaset mühendisliği olduğu için desteklenmeyecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza yönelik haksızlığa, hukuksuzluğa karşı altı partinin gösterdiği dayanışma da demokrasimiz adına çok değerlidir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER