Site icon A3 Haber

İddia: Libya mahkemesi, Türkiye ile imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı

TRIPOLI, LIBYA - JULY 28: Armoured vehicles are seen in front of court of appeals in the Libyan capital, Tripoli during the trial of Gaddafi-era figures on July 28, 2015. The defendants were indicted for corruption, misuse of powers and committing war crimes during the Libyan uprising in 2011 that ended the autocracy of longstanding leader Muammar Gaddafi. (Hazem Turkia - Anadolu Agency)

Reuters’a konuşan kaynaklar, Trablus hükümeti ile Ankara arasında imzalanan enerji arama anlaşmasının Libya’da temyiz mahkemesi tarafından askıya alındığını ileri sürdü.

Middle East Monitor’un Reuters’den aktardığı habere göre Libya’da temyiz mahkemesinin, Trablus hükümetinin geçen yıl Türkiye ile imzaladığı enerji arama anlaşmasını askıya aldığı öne sürüldü.

Anlaşma, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin tepkisini çekmiş ve Libya’da iç krizi alevlendirmişti. Anlaşma, Türkiye’ye hem Libya’nın münhasır ekonomik bölgesinde hem de ana karasında hidrokarbon arama yetkisi veriyordu. Bu bölgede, Mısır ve Yunanistan’ın hak iddiası sürüyordu. Doğu Akdeniz’de rekabeti körükleyen anlaşma, Libya’nın batısındaki Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile bu yönetimin meşruiyetini reddeden doğu Libya’daki parlamento arasında siyasi bir açmaza yol açmıştı.

Reuters haber ajansı anlaşmanın askıya alındığını, bir adli kaynağa dayandırdı. Kaynak, kararı veren Trablus mahkemesinin, mutabakat hükümetinin kararı temyize götürmesi için açık kapı bıraktığını söyledi ancak kararın dayanağı hakkında ayrıntı vermedi. Türkiye 2019 yılında Trablus’a askeri yardım göndermişti. Bu yardım, o dönemde uluslararası alanda tanınan hükümetin, iç savaşta Mısır tarafından desteklenen doğu güçlerinin başkente saldırısını engellemesini sağlamıştı.

Ankara ve Trablus aynı yıl, Doğu Akdeniz sularında deniz sınırı belirlemek için anlaşma yaptı. Yunanistan, “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması”nı reddetti.

2021’in başlarında Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğinde bir barış süreciyle Ulusal Mutabakat Hükümeti kuruldu ve başlangıçta doğu merkezli parlamento tarafından desteklendi.

Hükümet, Türkiye ile yakın ilişkilerini sürdürdü ve ekim ayında, mahkemenin bugün askıya aldığı, petrol ve doğalgazın ana bileşenlerinden biri olan hidrokarbon aramalarına ilişkin ön anlaşmayı yaptı. İki ülke arasındaki hidrokarbon anlaşması 2019’daki mutabakatın bir uzantısıydı. Bu anlaşma, Trablus hükümetinin artık herhangi bir uluslararası anlaşma yapma yetkisi olmadığını söyleyen doğu merkezli parlamentonun yanı sıra hem Mısır hem de Yunanistan tarafından reddedildi.

Hükümetten ya da Ankara’dan ise bugünkü mahkeme kararıyla ilgili henüz bir yorum gelmedi.

Exit mobile version