A3 Haber

Şebnem Korur Fincancı davasında karar bekleniyor: “Şebnem Hocaya özgürlük” çağrısı yapıldı

Şebnem Korur Fincancı davasında karar bekleniyor: “Şebnem Hocaya özgürlük” çağrısı yapıldı

Şebnem Korur Fincancı davasında karar bekleniyor: “Şebnem Hocaya özgürlük” çağrısı yapıldı
Ocak 11
10:42 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklu yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında karar çıkması bekleniyor. Duruşma öncesi TTB’den yapılan açıklamada, Fincancı’nın tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

TSK bünyesinde kimyasal silah kullanımı iddialarının araştırılması gerektiğini söylediği için tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı, adli tıp uzmanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı duruşma öncesi adliye önünde meslek odaları temsilcileri, CHP ve HDP milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla “Şebnem Hocaya özgürlük” başlıklı basın açıklaması yapıldı.

TTB Başkanı Fincancı’nın iki buçuk aydır tutuklu olduğu vurgulanan açıklamada, “Oysa ki bir duruşmaya bile çıkmaması gerekiyordu hocamızın. Yaptığı açıklama tamamen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilip soruşturma dahi açılmaması gereken bir durumdu” denildi.

Soruşturma açıldıktan sonra, davet gelmesi halinde savcılığa gidip ifade vereceğini söyleyen Fincancı’nın bir sabah ev baskınıyla gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi: “Bu davalar, soruşturmalar ne Şebnem Hoca’mızın kişiliğiyle ilgili açılmış davalar ne de Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerine açılmış davalar. Açılan bu davaların hepsinin geldiği yer Türk Tabipleri Birliği’nin savunduğu değerler. Bu değerlere saldırı söz konusu. Nitelikli, ücretsiz, herkese ulaşılabilir sağlık hizmeti, demokrasinin hakim olduğu, barışın hakim olduğu bir ülkeyi arzulayan, bunun için mücadele eden bir örgüte saldırı şeklinde yorumlamak lazım.”

Duruşma öncesi Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi de, “Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya, geleceğimize ve örgütümüze sahip çıkıyoruz” açıklamasında bulundu. Demokrasi ve hukuk açısından utanç verici bir dönemin sona ermesi için toplandıklarını belirten TTB temsilcileri, şu değerlendirmede bulundu:

  • Dün, Ankara’da TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması için açılmış olan davanın duruşmasındaydık. Bu adliyelerin önünde bizlere bedel ödetme niyetinde olanlar şunu bilmeliler, tarihin çöp sepeti bu niyeti besleyenlerle doludur. Tamamen siyasi hedeflerle ve ayan beyan bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin artık sonlandırılmasını, hukuki hiçbir dayanağı olmayan kararlarla halen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz.
  • Geldiğimiz noktada mevcut iktidar çevreleri topluma demokrasi ve halk sağlığı için yıkım dışında bir şey vaat etmemektedir. Bu yıkım, hekimlerin meşru örgütü olan TTB’nin yargı eliyle muktedirler tarafından baskı altına alınmasında, Merkez Konseyi Başkanı’nın keyfi ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasında kendini göstermektedir.
  • Bu süreci hep birlikte, dayanışmayla aşacağımızı, Şebnem Hocamızı özgürlüğüne kavuşturacağımızı ve yine hep birlikte hekimlik değerleri, mesleki bağımsızlık, toplumun sağlık hakkı, demokrasi ve özgürlük için mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de kazanan, hekim meslek örgütümüz olacaktır.

Ne olmuştu?

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, ekim ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde kimyasal silah kullandığına yönelik çıkan iddialara ilişkin, “Bölgenin bağımsız heyetler tarafından etkin biçimde araştırılması gerektiğini” söyledi.

Fincancı’nın yaptığı bu açıklamanın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Ekim’de Fincancı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Bunun üzerine 26 Ekim’de İstanbul’da gözaltına alınan Fincancı, götürüldüğü Ankara’da ifadesinin ardından 27 Ekim’de tutuklandı.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı hakkında, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianameyi kabul etti. Mahkeme, yargılamaya yetkili mercinin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul’a gönderdi. Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı kabul etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER