A3 Haber

TTB Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı cezaevinden çıktı

TTB Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı cezaevinden çıktı

TTB Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı cezaevinden çıktı
Ocak 11
13:54 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davanda mahkeme, Fincancı ‘ya iki yıl sekiz ay 15 gün ceza ve tahliyesine karar verdi. Karardan sonra Prof. Fincancı cezaevinden çıktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı hakkında örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, iki yıl sekiz ay 15 gün ceza ile birlikte Fincancı’nın tahliyesine karar verdi.

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın aktardığına göre duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi tamamen abluka altına alındı. Emniyet, adliye önünde yüzlerce metre uzunluğunda bariyer kurarak kapattı. Çok sayıda TOMA ve gözaltı aracı da adliye önünde bekletiliyor. Basın açıklamasının yapıldığı Çağlayan metro durağından adliyeye kadar olan 300 metre uzunlukta dar bir patika oluşturuldu. 24. Ağır Ceza Mahkemesi koridoru da yine polis bariyerleri kuruldu.

Duruşmadan notlar

Basın açıklamasına çok sayıda sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ve Cumartesi Anneleri katıldı. Hekimler beyaz önlüklerini giydi. Dünya Tabipler Birliği Temsilcisi Jacques de Haller ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi’nden Ole Johan Bakke de Fincancı’ya destek vermek için duruşmayı takip etti.

Duruşma salonun kapısı 09.40’ta açıldı. Salonda hazır bekleyen Fincancı’nın etrafında yedi görevli jandarma bekledi.

Salona ilk olarak mahkeme başkanı saat 10.10’da girdi. Mahkeme başkanı salona girer girmez avukatların isimlerini okuyarak duruşmayı başlattı. Kısa süre sonra diğer üye hakimler ve duruşma savcısı salona girdi. Hakim, savcıya mütalaasını sunmasını istedi. İddia makamı, önceki mütalaasını tekrar ederek Fincancı’nın tutuklu yargılanmasını talep etti. Duruşma, avukatların yargılama usulüne karşı itirazlarıyla devam etti.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, yargılamanın usulüne itiraz etti. Eren, duruşma salonun küçük olması nedeniyle fiziki koşulları saplanamadığı için adil yargılanma hakkı ihlal edildiğini söyledi. Şebnem Korur Fincancı’yı savunmak için 800 avukat imza vermişti ancak mahkeme heyeti üç avukatla sınırlandırma getirmişti. Eren daha sonra mahkeme başkanının savunmayı üç avukatla sınırlandırma kararına itiraz ederek kararını kaldırmasını talep etti.

Mili Savunma Bakanlığı avukatının davaya katılım talebini değerlendiren mahkeme heyeti, üçüncü kez reddetti.

Esas hakkındaki mütalaaya karşı son sözleri sorulan Şebnem Korur Fincancı, savunmasına başladı: “Korkunun ecele faydası yok. Siz ne yaparsanız yapın biz şaşırtmaya devam edeceğiz. TTB’nin hedef olma gerekçesinin sizler için de olduğunu bilmeniz gerekiyor. Neymiş bizim suçumuz? Nitelikli anadilde eşit sağlık hizmeti istemişiz. Salgında koruyucu sağlık sistemini istemişiz. Sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmışız. Üç beş dakikada bir muayene olmaz dediğimiz için, hekimlerin özlük haklarına sahip çıktığımız için, sağlıkta şiddet olmasın dediğimiz için, iktidarın turkuaz tablosunun kap kara bir tablo olduğunu gösterdiğimiz için hedefteyiz.”

Cezaevinden çıktı

TSK’ya yönelik açıklamaları nedeniyle, ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıla TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, saat 17.50 sıralarında cezaevinden çıktı.

Ne olmuştu?

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, ekim ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde kimyasal silah kullandığına yönelik çıkan iddialara ilişkin, “Bölgenin bağımsız heyetler tarafından etkin biçimde araştırılması gerektiğini” söyledi.

Fincancı’nın yaptığı bu açıklamanın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Ekim’de Fincancı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Bunun üzerine 26 Ekim’de İstanbul’da gözaltına alınan Fincancı, götürüldüğü Ankara’da ifadesinin ardından 27 Ekim’de tutuklandı.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı hakkında, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianameyi kabul etti. Mahkeme, yargılamaya yetkili mercinin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul’a gönderdi. Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı kabul etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER