A3 Haber

ABD ve Brezilya kongre üyelerinden ortak açıklama: Trump ve Bolsonaro destekçilerinin işbirliği kınandı

ABD ve Brezilya kongre üyelerinden ortak açıklama: Trump ve Bolsonaro destekçilerinin işbirliği kınandı

ABD ve Brezilya kongre üyelerinden ortak açıklama: Trump ve Bolsonaro destekçilerinin işbirliği kınandı
Ocak 12
12:02 2023

ABD ve Brezilya’da 70’ten fazla ilerici kanattan Kongre üyesi, Jair Bolsonaro destekçileri ve ABD’deki Trumpçılar arasındaki işbirliğini kınadı. Kongre üyeleri, iki ülkede de seçim sonuçlarını tersine çevirmeye yönelik hedefi olan gruplarla ilgisi olanların sorumlu tutulmasını istedi.

 

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD’den Demokrat Partili Kongre üyesi Ilhan Omar’ın liderliğindeki ortak açıklamada “Brezilya ve ABD’de yasa yapıcılar olarak otoriter, demokrasi karşıtı aktörlerin meşru seçim sonuçlarını tersine çevirme ve demokrasilerimizi zedeleme çabalarına karşı duruyoruz” ifadeleri yer aldı.

ABD’den 36 Demokrat isim ile Brezilya’dan 35 ilerici ismin yer aldığı açıklamada, iki ülkedeki aşırı sağcı grupların işbirliği içinde hareket ettiği belirtildi.

Açıklamada Brezilya’da geçen pazar günü Bolsonaro destekçilerinin Kongre, Yüksek Mahkeme ve devlet başkanlığı binalarına yönelik saldırısı ile 6 Ocak 2021 ABD Kongre baskını hatırlatıldı.
Brezilya’da pazar günü, ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı’nı basan eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılıp kontrol sağlanmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, yapılanları “vandallık ve faşistlik” olarak nitelemiş, Brezilya’da güvenlikten sorumlu olması gereken kişilerin ise görevlerini yapmadığını bildirmişti.

Eylemcilerin devlet binalarına zorla girdiği sırada Lula, Sao Paulo eyaletindeki programını yarıda keserek başkent Brazilya’ya dönmüştü.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER