A3 Haber

Limak Enerji CEO’su Ergüven: Rus gazı üzerinden politika oluşturmak doğru gelmiyor

Limak Enerji CEO’su Ergüven: Rus gazı üzerinden politika oluşturmak doğru gelmiyor

Limak Enerji CEO’su Ergüven: Rus gazı üzerinden politika oluşturmak doğru gelmiyor
Ocak 12
10:14 2023

Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, “Şu anda Rus gazı üzerinde böyle bir baskı varken, Rus gazı üzerinde bir politika oluşturmak, bir hub inşa etmeye çalışmak çok doğru gelmiyor” dedi.

 

Birol Ergüven, Ekonomim’e değerlendirmelerde bulundu. Limak Enerji CEO’su, hükümetin “enerji merkezi” olma açıklamalarıyla ilgili “Türkiye, bir dönem hub olmayı yakalayabilecek tüm şartlara sahipti. Çünkü Rus gazının Avrupa açısından bir sakıncası yoktu. Ama şu anda Avrupa Rus gazından kaçıyor. Böyle bir durumda Rus gazıyla biz bunu yapabilir miyiz, bence uzmanların çalışması lazım. Bu çok kolay bir konu değil” ifadelerini kullandı.

Ergüven, çeşitli ülkelerden gaz gelmesi gerektiğini belirterek “Şu anda Rus gazı üzerinde böyle bir baskı varken, Rus gazı üzerinde bir politika oluşturmak, bir hub inşa etmeye çalışmak çok doğru gelmiyor. Hub olacaksak gazın çok daha fazla çeşitlendirilmiş şekilde siyasi kimliği olmadan gelmesinde fayda var” değerlendirmesini yaptı.

Ergüven, transit ülkeden enerji merkezi olamaz diyerek “Eğer siz gaz sağlayıcı ülkeyle doğrudan kontratınız varsa ve o kontratta da size sadece transit ülke rolü verildiyse hub olamazsınız. Yani hub olmak için ille de boruların fiziksel olarak sizin topraklarınızdan geçmesi gerekmiyor. Önemli olan gaza sizin sahip olmanız ve onun tekrar satışı için bir piyasa, bir borsa da bunun değerlendiriliyor olması lazım” diye konuştu.

Ergüven, enerji merkezi olmanın en büyük avantajının fiyat esnekliği olacağını belirtti. Türkiye’de enerji piyasasında fiyatların doğrudan belirleyicisinin BOTAŞ olduğunu hatırlatarak “Fiyat esnekliği yoksa serbest piyasadan, hub’dan, ticaretten çok fazla bahsetmeniz de mümkün değil” şeklinde konuştu.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER