A3 Haber

Çin dört günde Covid-19 bağlantılı 60 bin ölüm açıkladı

Çin dört günde Covid-19 bağlantılı 60 bin ölüm açıkladı

Çin dört günde Covid-19 bağlantılı 60 bin ölüm açıkladı
Ocak 14
17:05 2023

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ülkede 8 Ocak-12 Ocak arasında yaklaşık 60 bin Covid-19 bağlantılı ölümü olduğunu duyurdu. Açıklanan rakamlar sadece hastane ölümlerini kapsarken ülkenin resmi Covid-19 ölümü sayısı hala 5 bin 272’de.

Artı Gerçek – Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ülkede 8 Aralık ile 12 Aralık tarihleri arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 hastalığı bağlantılı olarak hastanelerde öldüğünü duyurdu.

Yapılan basın toplantısında ölenlerin yaş ortalamasının 80.3 olduğu belirtilirken ölümlerin 5 bin 503’ünün Covid-19’un yol açtığı solunum yetmezliğinden geri kalan 54 bin 435 kişinin ise Covid-19 enfeksiyonunun diğer hastalıklarla birleşmesi sonucu öldüğü açıklandı.

Çinli yetkililerin açıklaması hükümetin geçen aralık ayı başından beri pandeminin ülkedeki durumuyla ilgili verileri açıklamakta yetersiz olduğu yönünde yapılan şikayetlerin ardından geldi.

Çinli yetkililer COVİD-19 ateş klinikleri ve acil hastaneye yatışların zirveye ulaştığını ancak hastaneye kaldırılan Covid-19 hastalarının sayısının düşmeye devam ettiğini söyledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan Jiao Yahui basın toplantısında, “Ülke çapında, hem şehirlerde hem de kırsal alanlarda ateş kliniği ziyaretçilerinin sayısı zirve yaptıktan sonra genellikle düşüş eğiliminde” dedi.

Jiao, acil tedavi gören hasta sayısının da düştüğünü ve COVİD-19 testlerinde pozitif çıkan kişi oranının da giderek düştüğünü söyledi. Ağır vaka sayısının ise zirveye ulaşarak yüksek seviyede kaldığını belirten Jiao hastaların çoğunlukla yaşlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıkladığı son rakamlar sadece hastane ölümlerini kapsadığı için gerçek rakamın çok daha yukarıda olabileceği belirtiliyor.

Zira ülkede açıklanan resmi Covid-19 ölümü satısı 5 bin 272. Çin hükümeti aralık ayı başında ülkedeki sert katı Covid-19 önlemlerini durdurmuş ve enfeksiyon sayısı ve ölümler hakkındaki verileri paylaşmaya da son vermişti.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, tedbirlerin gevşetilmesinin ardından bugüne dek ülkede görülen en büyük yayılmayla karşı karşıya. Ülkede, acil ihtiyaç duyulan ilaçların üretilmesi ve zamanında tedarik edilmesi hayati önem taşıyor. Ülkede geçen ay büyük şehirlerde ortaya çıkan büyük çaplı salgınlarda temel ilaçlar ve antijen testleri gibi sağlık malzemelerinin, piyasadan temininde sıkıntılar yaşandığı gözlendi. Devlet kurumları ve işletmeler, vakaların ülke geneline yayılmasıyla benzer sorunların yaşanmaması için hazırlıklarını arttırdı.

Şanghay Sağlık Komisyonu yetkilisi Wen Daxiang, Çin’in yüksek riskli nüfusun sağlık izlemesini ve yönetimini güçlendireceğini söyledi. Çin’in ilaç ve tıbbi ekipman tedarikini destekleyeceğini ve kırsal bölgelerde Covid-19 ile mücadele için tabandan gelen sağlık çalışanlarının eğitimini güçlendireceğini de sözlerine ekledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER