A3 Haber

200 yıl sonra bir ilk: Ermeni Patrikhanesi bir kişiyi aforoz etti

200 yıl sonra bir ilk: Ermeni Patrikhanesi bir kişiyi aforoz etti

200 yıl sonra bir ilk: Ermeni Patrikhanesi bir kişiyi aforoz etti
Ocak 16
09:49 2023

Ermeni Patrikhanesi, kuyumcu Levon Gagaçyan’ın Patrik Sahak Maşalyan ve din insanları hakkında ortaya attığı iddialar üzerine kendisine tanınan bir haftalık sürede ‘tövbe’ etmemesi nedeniyle aforoz edildiğini duyurdu.

 

Facebook hesaplarından yaptıkları duyuruda şu ifadeler kullanıldı:

“Levon Gagaçyan isimli şahsın, sosyal medya varlıkları üzerinden düzenli olarak dile getirdiği asılsız iddialara bir son vermesi, Patrik Hazretleri başta olmak üzere kilisemiz saygın din adamlarına karşı takındığı tavırdan vazgeçmesi ve tövbe etmesi için bir haftalık süre tanınmıştı. Yeni bir yıla başlamanın verdiği tazelenme hissi ve Noel sezonunun bereketi, Rab İsa Mesih’in doğumundaki mükemmel derin gizemin yüreğinde yer bularak, doğru yolu seçeceğine dair ümitlerimizi sürdürdüğümüz için verilen sürenin bitmesine rağmen kendisine ek süre tanındı. Ama geçen zaman zarfında, tövbe edip esenlik içinde bir tavır sergilemek şöyle dursun, doğru yoldan tamamen saptığı tespit edildi. 14 Ocak itibarıyla Ermeni Resuli Kilisesi ile ilişiğinin kesildiği kamuoyuna duyurulur.”

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, aforoz edilen Levon Gagaçyan paylaşıma sert tepki gösterdi.

Gagaçyan yorumunda şu ifadeleri kullandı:

“Ben her zaman şunu savundum. Entrikayla koltuğa oturduğunuz büyük yasımızı çiğnediğiniz halde devlet onayladığı için hepimizin patriğisiniz… Ama geleneklerimizi hiçe sayan ritüellerimizi bozan hiyerarşik disiplini yıkılan din adamları cuntasını kabul etmedim. Tekzip edin diye dış basında sizin hakkınızdaki marjinalleri kışkırtmak amaçlı haberleri sanal ortamda bildirmeye beni mecbur bıraktınız.

Türkiye’de Ermenilere baskı yapılıyor’ demenize herkes duyarsız kalsa da ben kalamıyorum. Örgütlü linç kampanyanızdaki şahısların yanlışa doğru demesi gelecekte yaşayacağınız sıkıntılara mani olamiyacak. Benim tenkitlerimi saldırı zannediyorsunuz ama bunların hepsi özeleştiridir.

Tanrı 450 yıl önce Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin kurdugu patrikhanemizi BOP projesini dini ayağının dönüştürme projesinden korusun seçilmiş patriginde evrensel kilise hayalinde vazgeçirsin.”

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER