A3 Haber

EYT oyalamacası: Yasa Şubat’a, ilk maaş Mart’a mı kaldı?

EYT oyalamacası: Yasa Şubat’a, ilk maaş Mart’a mı kaldı?

EYT oyalamacası: Yasa Şubat’a, ilk maaş Mart’a mı kaldı?
Ocak 17
13:31 2023

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili iktidarın farklı isimleri farklı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Henüz ilgili bakanlık yasayı Meclis’e göndermedi. Büyük olasılıkla düzenleme Şubat’ta yasalaşacak, böylece ilk maaş da Mart’a sarkacak.

Habertürk’ün aktardığına göre AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT ile ilgili düzenlemenin muhtemelen önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacağını ve böylelikle EYT’lilerin ilk maaşını Mart’ta alabileceklerini dile getirdi.

Teklif, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak.

EYT teklifi henüz yasalaşmadığı için şu an yapılan başvurular geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK’ye yapılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 29 Aralık’ta ayrıntılarını açıkladığı EYT düzenlemesinde herhangi bir yaş sınırının uygulanmayacağını söylemişti. Erdoğan ayrıca 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmuştu.

EYT ile ilgili her kafadan farklı ses çıkıyor

EYT’ye ilişkin açıklamaların serencamı şöyle gelişmişti:

  • EYT ile ilgili ilk olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak’ta yürürlüğe girmesinin planlandığını söylemişti.
  • Düzenleme hâlâ ortaya çıkmayınca AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, dört gün önceki açıklamasında “EYT bize geldikten sonra Meclis’te 10 günlük bir çalışma süresi gerekir. Kimse endişe etmesin, yetiştireceğiz. Bakanlık henüz çalışmayı göndermedi” diye konuşmuştu.
  • Bu açıklamadan sonra EYT’liler için ilk aylıkların Mart’a kaldığına dair bir öngörü oluşmuştu.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bunun üzerine üç gün önce ortaya çıkıp EYT düzenlemesinden faydalanacakların ilk aylığı Şubat ya da Mart’ta alacağını söylemişti. Elitaş’ın bugünkü açıklamasının aksine Vedat Bilgin, düzenlemenin Meclis’te çalışıldığını belirtmişti.
  • İki gün önce de Bakan Nebati söz alarak ilk aylıkların Mart’a kaldığına dair görüşü desteklercesine, “Süreç tamamen kendi mecrasında yürüyor. Yasa çıktıktan sonra Çalışma Bakanlığı tarafından tamamlanması gerekiyor. Zannedersem yasa önümüzdeki ay ete kemiğe bürünmüş olur” demişti.

(Haberde kullanılan çizim: İbrahim Özdabak)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER