A3 Haber

Mahkeme, Kemal Kurkut’u öldürmekten yargılanan polise ceza verilmemesini onadı

Mahkeme, Kemal Kurkut’u öldürmekten yargılanan polise ceza verilmemesini onadı

Mahkeme, Kemal Kurkut’u öldürmekten yargılanan polise ceza verilmemesini onadı
Ocak 17
15:38 2023

İstinaf Mahkemesi’nin Kemal Kurkut’u öldürmekten yargılanan polis Yakup Şenocak hakkında “ceza verilmesine yer olmadığı” hükmünün kurulmasıyla verdiği bozma kararına uyan Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Şenocak’ın cezalandırılmasına yer olmadığı kararı verdi.

Diyarbakır’da 2017 Nevruz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u kasten öldürmekten yargılanan polis Yakup Şenocak’ın beraat etme kararının Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından, yeniden yargılanması kararı çıktı. İstinaf Mahkemesinin “Kurkut’un öldürülmesinde silah kullanma koşullarının oluştuğu” değerlendirmesi yaparak, Şenocak’a verilen beraat kararının kaldırılarak “ceza verilmesine yer olmadığı” dair yeni bir hüküm tesis edilmesi yönünde verdiği karar sonrası yeniden başlayan yargılamada, “Şenocak’a ceza verilmesine yer olmadığı” kararı çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına, sanık polis ve Kurkut’un kardeşi, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, Kurkut ailesinin avukatları Serdar Çelebi ve Mehmet Emin Aktar ile sanık avukatı Ahmet Fırat duruşmada hazır bulundu.

İddia makamının celse arasında İstinaf Mahkemesinin kararı doğrultusunda “ceza verilmesine yer olmadığı” hükmünün kurulmasını istedi. Sanık polis Yakup Şenocak, suçlamaları kabul etmeyerek, “Yanlış sanık yargılanıyor. Dosya soruşturması gerçek anlamda yürütülseydi, gerçek sanık ortaya çıkardı” dedi.

Savcı kararın uygulanmasını istedi

Savcı, Diyarbakır’da 2017 Nevruz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u kasten öldürmekten yargılanan polis Yakup Şenocak’a verilen beraat kararının İstinaf Mahkemesi tarafından “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde hüküm kurulması istemiyle verdiği bozma kararı doğrultusunda “ceza verilmesine yer olmadığına” karar verilmesini talep etti.

İlk alınan bilirkişi raporunda, Kurkut’u öldüren kurşun müvekkilinin silahından değil başka bir silahtan çıktığının tespitinin yer aldığını ifade ederek, dosyanın Terörle Mücadele Şubesine gönderilmesinden sonra durumun değiştiğini söyledi. Fırat müvekkili hakkında her “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde hüküm kurulmasını istedi.

Adaletin yerini bulmasını istediklerini belirten Kemal Kurkut’un kardeşi Cihan Kurkut, dosyadaki deliller ve olaydaki fotoğrafların nasıl meydana geldiğinin belli olduğunu ifade ederek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

“Amaç dosyayı cezasızlıkla kapatmaktı”

Dosyanın tipi bir cezasızlık dosyası olduğunu dile getiren Kurkut ailesinin avukatı Serdar Çelebi, “Failin polis olduğunu, makulün Kürt olduğu, yargılamanın sıradan yapıldığı bir yargılama. Gönül isterdi ki fail tespit edilsin yargılama yapılsın ancak ilk baştan beri tüm taleplerimiz reddedildi. Böylesi bir davada keşif talebi nasıl reddedilir? İddia ediyorum, keşif yapılmadığı için heyetin hiçbir üyesi sanığın nerede durduğunu, maktulün nerede durduğunu bilmiyor. Maktule en yakın polis Onur Mete, ‘Ben maktulün kendimi patlatırım dediğini duymadım’ diyor. Ama maktule uzak olanlar ‘Biz duyduk’ diyor. Başından beri, Valinin canlı bomba açıklamasından sonra amaç dosyayı cezasızlıkla kapatmaktı” ifadelerini kullandı.

“Seken kurşun nasıl yukarıdan girer?”

Çelebi, Ulusla Kriminal Büronun düzenlediği raporda, sanığın Kurkut’u doğrudan hedef alarak ateş ettiği yönünde rapor verdiğini ve hiçbir itiraz olmadan mahkemenin kurduğu bir ara kararla raporun yeniden düzenlemesini talep ettiğini ve Ulusal Kriminal Büronun ikinci raporunda, tam tersi bir rapor düzenlediğini hatırlattı. Adli Tıp Kurumu’nun düzenlediği raporda, Kurkut’u öldüren kurşunun yukardan girdiğini hatırlatan Çelebi, “Yerden seken bir kurşun nasıl yukardan vücuda girer?” diye sordu.

“İstinaf hukuka uygunluk sebebi bul dedi”

İstinaf Mahkemesinin beraat kararının bozduğunu hatırlatan Çelebi, “Bölge Adliye Mahkemesinin aslında bunca delile rağmen beraat kararı verilmeyeceğini, ‘hukuka uygunluk sebebini bul’ diyerek dosyayı bozmuş, ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesini istemiştir. Yaşam hakkının hangi durumda ihlal edileceği bellidir. Yaşam hakkı ihlali, meşru müdafaa hali, yakalama ve tutuklamaya karşı bir işlem gerekiyorsa ya da isyan, olağanüstü hal varsa olabilir” diye konuştu.

Yaşam hakkının ihlalini gerçekleştirebilecek hiçbir durumun olmadığını dile getiren Çelebi, İdare Mahkemesinde süren devada, mülkiye müfettişlerinin sunduğu raporlarda, “silah kullanma koşullarının oluşmadığı” ve “amirlerin ateş etme emri vermediğine” dair raporları bulunduğunu kaydeden Çelebi, raporlarda “… tehdit etse de tehdidi gerçekleştirecek koşulların bulunmadığını, ateş etmenin kabul edilebilir yöntem olmadığına dair tespitler var” şeklinde konuştu.

Sanığın bilerek isteyerek cinayeti işlediğini söyleyen Çelebi, kasten öldürmekten hapis cezasıyla cezalandırılarak, tutuklanmasını talep etti.

Kurkut ailesinin avukatı Mehmet Emin Aktar da, tipik bir cezasızlık politikası pratiğiyle karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, bu dosyanın ne ilk ne de son dosyanın olduğunu dile getirdi. Dosyadaki raporlara işaret eden Aktar, söz konusu raporların cinayetin sanık tarafından işlendiğine kuşku bırakmadığını anlattı. Olay anında 20’ye yakın polisin havaya ateş ettiğini vurgulandığı ve sanığın doğrudan maktulü hedef alarak ateş açtığını hatırlatan Aktar, maktulün silah kullanılmadan etkisiz hale getirmenin imkânı bulunduğunu kaydederek, “Başka türlü etkisiz hale getirmek imkânı mevcuttur. Keşif talebi neden reddedildiğini anlayabilmiş değiliz. Mahkeme bugün karar vermek yerine keşif yapmasına karar verecek olursa toplumun adalet duygusu zedelenmeyecektir. İlk beraat kararından sonra müvekkilimiz, maktulün annesi bir daha duruşmalara gelmemiştir, çünkü adalete olan inancını kaybetmiştir” diye konuştu.

Mülkiye müfettişlerinin raporlarında amirlerin ateş emri vermediğine işaret eden Aktar, bundan dolayı sanığın amirin emrini yerine getirdiği söylenemeyeceğini belirterek, sanığın kasten öldürmekten cezalandırılmasını ve tutuklanmasını istedi.

“Cezaya yer yok” kararı

Mahkeme, silah kullanmanın yasal koşulları oluştuğuna kanaat getirerek, sanık polis Yakup Şenocak’ın cezalandırılmasına yer olmadığına karar verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER