A3 Haber

Dünyaca ünlü The Economist dergisi: Türkiye diktatörlüğün eşiğinde

Dünyaca ünlü The Economist dergisi: Türkiye diktatörlüğün eşiğinde

Dünyaca ünlü The Economist dergisi: Türkiye diktatörlüğün eşiğinde
Ocak 19
21:21 2023

Dünyaca ünlü dergilerden The Economist, Türkiye’deki seçimlere ilişkin, “Kusurlu bir demokrasi, tam gelişmiş bir otokrasiye dönüşebilir. Türkiye, giderek istikrarsızlaşan cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde felaketin eşiğinde” ifadelerini kullandı.

The Economist dergisinde, Türkiye’deki seçimlere ilişkin, “Türkiye diktatörlüğün eşiğinde olabilir” başlığı altında çarpıcı bir analiz kaleme alındı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini tehlikeye atabilir” ifadelerin kullanıldığı yazıda, “Türkiye, giderek istikrarsızlaşan cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde felaketin eşiğinde” denildi.

Analizin satır başları şöyle:

  • Türkiye, NATO’nun en büyük ikinci silahlı kuvvetlerine sahiptir. Özellikle savaşın kavurduğu Suriye’de, çalkantılı bir mahallede çok önemli bir rol oynuyor. Batı Balkanlar’da, Doğu Akdeniz’de ve son zamanlarda Afrika’da artan bir etkiye sahiptir. Her şeyden önce Karadeniz’de ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında önemlidir; geçen yıl aç bir dünyaya daha fazla Ukrayna tahılının gönderilmesine izin veren bir anlaşmaya aracılık etti.
  • Dolayısıyla dışarıdan bakanlar, Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta 14 Mayıs’ta yapılacağını öne sürdüğü Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine dikkat etmeli. Hele ki, giderek istikrarsızlaşan cumhurbaşkanının yönetimindeki ülke, felaketin eşiğinde olduğundan beri. Seçimler yaklaşırken Erdoğan’ın davranışı, bugün derinden kusurlu olan demokrasiyi tam gelişmiş bir diktatörlüğe itebilir.

“İktidarda kaldıkça otokratik hale geldi”

Erdoğan’ın Mart 2003’te iktidara geldiğinde birçok vaatte bulunduğunun belirtildiği haberde, “Erdoğan iktidarda kaldıkça daha otokratik hale geldi. 11 yıl başbakanlık yaptıktan sonra cumhurbaşkanı seçildi ve daha önce zayıf olan görevini baskın hale getirdi. 2016’daki darbe girişiminin ardından on binlerce kişi işten atıldı ya da hapse mahkum oldu” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan’ın kurumları bir işbirliği haline soktuğu ve bu durumun da kontrol ve dengeleri bozduğunun öne sürüldüğü haberde, basın kuruluşlarının çoğunun bir devlet propogandası aracı haline geldiği aktarıldı. Haberde “Rakiplerini ve muhalefeti bastırmak için mahkemeler kurularak yargı sistemine hile karıştırıldı” denildi.

Haberde, “Hayata küskün ve yalnız bir cumhurbaşkanının büyük sorunlara yol açabileceğini herkes biliyor. Yunanistan ve Kıbrıs ile ilgili daha şiddetli bölgesel anlaşmazlıklar için kışkırtma yapılabilir. Suriye’de daha fazla karışıklık ve çekişme yaratılabilir” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER