A3 Haber

Bozdağ: Seçimde hile hurda yapılması fiili olarak imkansızdır

Bozdağ: Seçimde hile hurda yapılması fiili olarak imkansızdır

Bozdağ: Seçimde hile hurda yapılması fiili olarak imkansızdır
Ocak 26
21:15 2023

Adalet Bakanı Bozdağ ‘Seçim Kanunu’muza göre seçimin işleyiş süreciyle ilgili hile, hurda yapılması fiili olarak imkansızdır’ dedi.

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu’na güvenmediği yönündeki açıklamasıyla ilgili konuşan Bozdağ YSK’nin Türkiye’nin en güvenilir kurumlarının başında geldiğini öne sürerek şunları söyledi:

“YSK, bugüne kadar pek çok seçim yönetmiş ve bu seçimler hem uluslararası gözlemciler tarafından hem de Türk seçmeni ve Türk siyasi partileri tarafından da sonuçları itibarıyla takdir edilmiş, benimsenmiştir. Bir defa Türk seçim sistemine göre seçimleri siyasi partiler yapar. YSK organizasyon yapar. Seçim süreçleriyle ilgili ihtilaflar, usulsüzlükler, yolsuzluklar, şikayetler olduğu zaman bunları inceler, denetler ve karara bağlar.”

Sandık başında her partiden temsilci olduğunu belirten Bozdağ, “Sayım, döküm, tasnif bunların tutanağı ve bağlanıp imza altına alınması siyasi parti temsilcileri ile birlikte yapılıyor. İlçe seçim kuruluna teslimi de öyle. İlçe seçim kurulunda tutanakların birleştirilmesi ve bunun YSK merkezine gönderilmesi yine siyasi partilerin temsilcileri tarafından yapılıyor. Arkasından YSK’de de bunlar siyasi parti temsilcilerinin gözü önünde ve onların katılımıyla yapılıyor. Burada da temsilcileri var. Ayrıca YSK, seçim sürecinde kendine ulaşan bütün verileri siyasi partilere de veriyor. Herkesin elinde her sandıktan kime ne kadar oy çıktığına dair ıslak imzalı tutanaklar var” diye konuştu.

Kamuoyunda seçimlerin YSK tarafından yapıldığına dair bir algı olduğunu ifade eden Bozdağ şunları söyledi:

“Dolayısıyla ‘burada hile, hurda, her şey olabilir’ gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Seçim Kanunu’muza göre seçimin işleyiş süreciyle ilgili hile, hurda yapılması fiili olarak imkansızdır. Bir sandık düşünün, başında AK Parti, CHP, HDP, İYİ Parti ve MHP’nin sandık kurulu üyesi, iki tane de kamu görevlisi var. Türkiye’de 200 binin üzerinde sandık olduğunu varsaydığımızda bütün sandıklarda hile yapılması için CHP’li, HDP’li, İYİ Partili, AK Partili, MHP’li bütün sandık kurulu üyelerinin, iki tane de kamu görevlisinin ortak anlaşması lazım. Türkiye’de 200 bin sandıkta böyle bir anlaşmayı bırakın, tek bir sandıkta dahi fiilen bunu yapma imkanı var mı?

Ayrıca belki milyonlarca müşahit olacak. Bütün bunların şahitliğinde bir yolsuzluk ya da hile hurda olabilir mi? O yüzden Seçim Kanunu’na göre seçimlerde hile ve hurda yapılması fiilen imkansızdır. Kim buna ‘Mümkün’ diyorsa ya Seçim Kanunu’nu bilmiyor ya da şimdiden seçim yenilgisine bahane uydurmak için altyapı oluşturuyordur. Seçim Kuruluna yapılan saldırılar büyük bir haksızlıktır. Çünkü Sayın Kılıçdaroğlu, YSK üyelerinin nasıl seçildiğini bilmiyor.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın YSK’ye üye seçimi ya da ataması yapmadığını, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin doğrudan seçim yaptığını belirten Bozdağ “Sayın Kılıçdaroğlu’nun belli ki Seçim Kanunu’ndan da haberi yok. O yüzden şimdiden Seçim Kanunu’ndan haberleri olmadan seçimin üzerine gölge düşürmek için bir tartışma başlatılıyor. Geçmişte de pek çok seçimden önce ‘oy ve ötesi’, ‘temiz toplum’ gibi değişik platformlar oluşturuldu. Hemen her seçim öncesi böyle birtakım platformlar, dernekler, vakıflar ortak çalışmalarla sanki Türkiye’de seçimler hileyle kazanılıyormuş gibi bir algı oluşturuyorlar. Hileyle Türkiye’de kazanılmış hangi seçim var?” diye konuştu.

Bozdağ, “Hiç kimsenin seçim başarısızlığını YSK üzerine yıkmaya hakkı yoktur. Bahane uydurmaya gerek yok. Çıkarsınız, çalışırsınız” ifadelerini kullandı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER