A3 Haber

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi: 2023 ve 2024’te yüzde kaç öngörülüyor?

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi: 2023 ve 2024’te yüzde kaç öngörülüyor?

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi: 2023 ve 2024’te yüzde kaç öngörülüyor?
Ocak 26
13:23 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılının ilk enflasyon raporuyla yıl sonu enflasyon tahminlerini açıkladı. Daha önce 2023 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 22.3, 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 8.8 olarak açıklayan TCMb bu tahminlerini değiştirmedi.

TCMB Başkan Şahap Kavcıoğlu, raporu sunduğu Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda beklentilerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

  • Küresel talebe ilişkin beklentilerle birlikte gerileyen emtia fiyatlarına karşın jeopolitik risklere bağlı olarak petrol fiyatlarını, 2023 yıl sonu için sınırlı bir miktar yukarı yönlü güncelledik. Bununla birlikte, ortalama petrol fiyatı varsayımlarımızda 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş öngörmeye devam ediyoruz.
  • İthalat fiyatlarında küresel talep görünümü ile uyumlu olarak 2023 yılı için aşağı yönlü beklentimiz devam etmektedir. 2024 yılında ise küresel iktisadi faaliyetle uyumlu olarak sınırlı bir oranda artış bekliyoruz.
  • Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık.
  • Ayrıca, tahminler üretilirken, makroekonomik politikaların orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu düşürmeye odaklı ve liralaşma adımları kapsamında koordineli bir şekilde belirlendiği bir görünümü esas aldık.

Kavcıoğlu önümüzdeki dönemde Liralaşma stratejisine öncelik vermeye devam edeceklerini söyledi:

  • Önümüzdeki dönemde, büyümenin sürdürülebilir bileşenleri olan yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı desteklemek amacıyla hedefli kredi uygulamalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, kredi gelişmelerinin finansal istikrarı gözeten bir yapıda, dengeli ve istikrarlı olmasını sağlarken, kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonunun fiyat istikrarını destekleyici yönde ve öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu olmasını temin edeceğiz. Likidite ve teminat politikalarımızı da bu hedeflerimiz doğrultusunda kararlılıkla kullanacağız.
  • Liralaşma Stratejimiz çerçevesinde uygulayacağımız politikaları, bankacılık sisteminde Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirmeye devam edeceğiz. Liralaşma odaklı olarak fonlamanın kompozisyonunu para takasının ağırlığının azalacağı bir çerçevede geliştireceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER