A3 Haber

EYT’nin Meclis’e sunulacağı tarih belli oldu

EYT’nin Meclis’e sunulacağı tarih belli oldu

EYT’nin Meclis’e sunulacağı tarih belli oldu
Ocak 27
14:13 2023

AKP Grup Başkan vekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, pazartesi günü EYT düzenlemesini Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını açıkladı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda gözler artık Meclis’e çevrildi. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT’ye ilişkin kanun teklifini pazartesi günü TBMM’ye sunacaklarını açıkladı.

Akbaşoğlu, TBMM’de basın mensuplarının EYT’ye ilişkin yasa teklifine yönelik sorusuna, “İnşallah pazartesi günü EYT ile ilgili teklifimizi Meclis Başkanlığımıza sunacağız. Bu konuda pazartesi günü saat 11.00’de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız” yanıtını verdi.

Kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak. Çalılşanların kapsamı için SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur ayrımı yapılmayacak.

Şartları neler?

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da kadınlarda 20 yıl sigortalılık sürüsi ve 7 bin 200 prim günü, erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim günü gerekiyor.

Sigortalılık süresini erkekler en son 8 Eylül 2024’te dolduracak.

Kaç kişi yararlanacak?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER