A3 Haber

Altılı masanın mutabık olamadığı İstanbul Sözleşmesi: Metinde yok, kürsüde var…

Altılı masanın mutabık olamadığı İstanbul Sözleşmesi: Metinde yok, kürsüde var…

Altılı masanın mutabık olamadığı İstanbul Sözleşmesi: Metinde yok, kürsüde var…
Ocak 30
16:59 2023

İYİP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale’nin, Ortak Mutabakat Metni töreninde İstanbul Sözleşmesi’ne dönüleceğini açıklamasının ardından Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kaya’dan açıklama geldi.

Altılı masanın Ortak Mutabakat Metni’nde İstanbul Sözleşmesi’ne değinilmezken, İYİP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale’nin kürsüden sözleşmeye dönüleceğini açıklaması tartışma başlattı.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre konuya ilişkin konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, “Hangi çerçevede mutabık kaldığımız belli. Metinde ne yazıyorsa onda mutabıkız. Kadına karşı şiddete yönelik politikalarda mutabıkız ama topyekûn bir sözleşmeye, evet ya da hayır noktasında değiliz” dedi.

Altılı masanın 2 bin 300’den fazla vaat, proje ve programın yer aldığı Ortak Mutabakat Metni, Ankara’da ATO Congresium’da düzenlenen törenle kamuoyuna açıklandı. Metinde en çok merak edilen konulardan birisi de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Türkiye’nin çekildiği İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir taahhüdün yer alıp almayacağıydı. Açıklanan metinde, uluslararası sözleşmelere yönelik, “Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız” taahhüdü yer aldı.

İYİP’li Özlale: Sözleşmeyi imzalayacağız

Ancak metinde, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir maddeye yer verilmediği görüldü. Buna karşın İYİP Genel Başkan Yardımcısı Özlale, kürsüde yaptığı konuşmada iktidara gelmeleri halinde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olacağı taahhüdünde bulundu. Bu sözlerin ardından altılı masanın bu konudaki taahhüdü tartışma konusu oldu.

Özlale’nin açıklamasına ilişkin konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kaya, “Hangi çerçevede mutabık kaldığımız belli. Ortak metinde ne yazıyorsa onda mutabıkız” dedi.

Kadına karşı şiddete yönelik uygulanacak politikaları ortak metne yazdıklarını belirten Kaya, “Hem ailenin korunması hem kadına karşı şiddetle ilgili yapacaklarımızı yazdık. Bu başlıklarda mutabıkız ama biz Saadet Partisi olarak topyekûn bir sözleşmeye, ‘evet’ ya da ‘hayır’ deme noktasında değiliz” ifadesini kullandı.

Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar bazen şifahi olarak zihninin arkasındakileri söyleyebilir. Ama bu başka bir şey. Söz uçar yazı kalır diyoruz ya, bu yazının anlamı o işte. Ben farklı yorumlamayayım, sen başka yorumlama diye. Bu tartışmanın, 2 bin 300 taahhüdün içerisinde olduğu bir mutabakatı gölgelemesini istemiyoruz. Sanırım kendi partisi, bu tarz toplantılarda ortak açıklama yapacak kişilerin kendi bireysel görüşünden ziyade ortak mutabakat hukukuna bağlı kalması gerektiğini söylemiştir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER