A3 Haber

Altılı masanın Ortak Mutabakat Metni’nde LGBT yok: “AKP’nin politikalarının devamı gibi, kafası karışık bir metin”

Altılı masanın Ortak Mutabakat Metni’nde LGBT yok: “AKP’nin politikalarının devamı gibi, kafası karışık bir metin”

Altılı masanın Ortak Mutabakat Metni’nde LGBT yok: “AKP’nin politikalarının devamı gibi, kafası karışık bir metin”
Ocak 30
17:24 2023

Altılı masanın “Ortak Mutabakat Metni”ni değerlendiren SPoD Siyasal Katılım Modelleme Proje Koordinatörü Oğulcan Yediveren, altılı masanın da AKP’nin LGBT politikalarına benzer bir politika yürüttüğünü söyledi.

Altılı masanın bugün kamuoyuna duyurduğu 244 sayfalık “Ortak Mutabakat Metni”nde İstanbul Sözleşmesi, LGBT hakları başlıklarında herhangi bir cümle yer almadı. Aile vurgusu ise metinde öne çıkan temalardan biri.

bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Siyasal Katılım Modelleme Proje Koordinatörü Oğulcan Yediveren, altılı masanın bugün kamuoyuna duyurduğu “Ortak Mutabakat Metni”ni LGBT hakları açısından değerlendirdi.

“AKP politikalarının devamı gibi, kafası karışık bir metin”

“Ortak Mutabakat Metni”nde LGBT ile ilgili tek bir cümle bil geçmeyeceğinini, anayasa değişikliği görüşmelerinde altılı masanın 41. madde için önerdikleri revizeden öngörebildiklerini söyleyen Yediveren şöyle konuştu:

  • Beklemediğimiz bir durum değildi bu. Ama metni bir de şu açıdan okumak gerekiyor bence: AKP uzun süredir LGBTİ+ karşıtlığının yanında tek tip bir aileden bahsediyor ve bunun politikasını yürütüyor. Bu politikanın bu metne de yansıdığını görüyoruz.
  • Altılı masanın belirlediği politikaların, AKP’nin ekonomi ve sosyal politikalarından derin bir şekilde ayrışan yanı yok. Kadın politikaları başlığı altında geçen cümlelerden biri şu örneğin: “Ailede sorumlulukların her iki cins tarafından paylaşımını destekleyecek çalışmaları yürüteceğiz.” Buradaki ikinci cins vurgusu yine AKP’nin anayasa teklifiyle süreklilik gösteriyor.
  • Bir diğer cümle şu: “Eğitim müfredatına ilkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları, kadın-erkek eşitliği, aile yaşamı ve aile içerisindeki rollere ilişkin dersleri koyacağız.” Yine bir kadın-erkek vurgusu görüyoruz. Zaten toplumsal cinsiyet eşitliği tanımı bir kez bile geçmiyor koca metinde.
  • Aile planlaması ve anne-çocuk sağlığıyla ilgili politikalar var; ama cinsel sağlığa dair hiçbir vurgu yok. Bunu şu yüzden önemsiyorum: AKP cinselliği üremenin bir yolu olarak gördüğü ve son dönemlerde buraya indirgeyerek marjinalize etmeye çalıştığı için LGBTİ+ karşıtlığıyla da ilgisi var bunun. Yani ürenmeyen herhangi bir ilişkiyi iktidar tarafından zaten marjinal olarak görülüyor. HIV ile ilgili bir başlık yok, transların hormonlara erişimiyle ilgili bir cümle yok. Ama bolca aile vurgusu var. Sosyal hak perspektifine sahip bir yaklaşım yok. Evet bir yoksulluk başlığı var; ama onu da yine aile temelinde yapıyor. En basitinden, ısınma yardımını sadece yoksul ailelere yapacaklarını söylüyorlar.
  • Bu metni açıkçası çok muğlak ve kafası karışık bir metin olarak okuyorum. Masadaki her farklı siyasi görüşü memnun etmeye yönelik bir çabayla yazılmış; fakat siyaset herkesi memnun etme uğraşı değildir. Altılı masa bu şekilde siyaset yapmaya çalıştığı sürece hedeflediklerini söylediklerine asla ulaşamayacak.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER