A3 Haber

H.K.G.’nin istismarına ilişkin dava: Mahkemeden, kapalı duruşma ve yayın yasağı kararı

H.K.G.’nin istismarına ilişkin dava: Mahkemeden, kapalı duruşma ve yayın yasağı kararı

H.K.G.’nin istismarına ilişkin dava: Mahkemeden, kapalı duruşma ve yayın yasağı kararı
Ocak 30
16:14 2023

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’yi 6 yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın ilk duruşması, bugün Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda görülmeye başlandı. Davada tüm müdahillik talepleri reddedildi ve duruşmaların basına kapalı yapılmasına karar verildi. Dava 27 Şubat’a ertelendi.

Saat 10.00’da başlaması beklenen duruşma gecikmeli olarak saat 10.30’da görülmeye başlandı. Mahkeme başkanı, yoğun katılımın olduğu duruşmanın daha büyük bir salona alınması talebini önce reddetti, tepkilerin ardından salonun değiştirilmesini kabul etti.

2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.30’da başlayan duruşmayı takip etmek isteyen basın mensuplarının adliyeye girişine izin verilmedi. Engelleme üzerine adliye girişinde kargaşa yaşanmaya başladı. Yaşanan kargaşanın ardından basın mensuplarının adliyeye girişine izin verildi.

Sanık Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli duruşma salonunda hazır bulunurken sanık Fatma Gümüşel ise mazeret bildirerek sağlık sorunları gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Duruşma, 2. Ağır Ceza salonunun küçük olması nedeniyle yine adliye binasındaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görüldü.

Davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışındaki tüm kurumların müdahillik taleplerini reddetti. Mahkeme, sanık avukatlarının taleplerinin ardından ‘yayın yasağı’ ve ‘kapalı duruşma’ kararı aldı.

Sanık müdafii Eyüp Akıncı, bakanlık talepleri haricindeki tüm katılma taleplerinin reddedilmesini talep etti. Akıncı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Sol Parti gibi bazı katılma taleplerinin dosya ile ilgisiz beyanlar içerdiğini savundu. Akıncı, “Dosya ile ilgisiz beyanları kendilerine ve partilerine iade ediyoruz” dedi.

Sanık avukatlarından Fatih Atalay: “Huzurdaki davaya inandığı ilkeler uğruna müdahil olmak isteyenleri tenzih ediyorum. İslamiyete kinlerini kusmak isteyenleri duyduk. İnsanların dini inanışına hakaret eden kişi ve kuruluşlarının müdahillik taleplerinin reddedilmesini talep ediyorum. Baroların müdahilliklerinin davaya katılmaları davanın uzatılmasına başka bir şey ifade etmez. Aile Bakanlığı hariç bütün taleplerin reddedilmesini talep ediyorum.”

Sol Parti adına avukat Damla Atalay: “Sol Parti özellikle kadın ve çocukların her tür ezilme biçimini ve her düzeyde erkek egemenliğini, her türlü cinsel kimlik ve cinsel yönelim ayrımını ortadan kaldırmak, insanların özgürce ve korkusuzca yaşayabilecekleri laik, demokratik, eşit bir toplumsal ortamı yaratmak için istisnasız mücadele etmeyi amaç edinmiş bir siyasi partidir. Bugün yüzlerce avukat tarikatlar ve cemaatlerin karanlığından kurtaramadığımız bir çocuğun aydınlığa attığı adımda ona yoldaş olmak, yıllardır cemaat ve tarikatlerde sistematik olarak organize istismara uğrayan çocuk ve kadınların bir kez daha sesi olmak için buradayız. Bu karanlık devam ettiği ve beslendiği müddetçe tüm kadınlar ve çocuklar tehdit altındadır. Bizim avukatlar olarak, barolar olarak, siyasi partiler olarak her bir çocuğu ve kadını bu karanlıktan kurtarma ve koruma sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bu sorumluluk sadece burada bulunanların değil, toplumdaki her bir bireyin ve özellikle de adaleti tesis edecek olan heyetinizin sorumluluğudur. Bu sebeple kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddetle aktif mücadele eden ve bu alanda söz söyleme hakkı bulunan Sol Parti ve kadın mücadelesi alanındaki örgütü Sol Feminist Hareket olarak davaya müdahil talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz.”

AKP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam da duruşmada söz alarak davaya katılma taleplerini iletti. “Adil yargılanmanın sağlanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için” davaya katılmak istediklerini söyleyen Çam, istismar skandalı ile ilgili İslam dini ve karşıtlığında ifadeler yer aldığını öne sürdü, “Suçun ve cezanın şahsiliği ilkeliğine saygı duyulmasını isityorum” diye konuştu. Çam’ın ifadeleri duruşma salonunda tepkilere neden oldu.

Duruşmaya gözlemci olarak katılan TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu üyesi HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hiranur Vakfı’ndaki diğer çocuklara ne olduğunu sordu. Söz konusu yargılamanın diğer çocuklar için ‘cesaret verme mahkemesi’ olduğunu kaydeden Kerestecioğlu, şu ifadeleri kullandı: “1 Şubat’taki komisyon toplantısı için gözlemci olarak geldim. Bu ülkede çocuk istismarı da kadına yönelik şiddet her kesimi etkiler. Tarikatlara ve cemaatlere devlet yol verdiği için buradayız. Bu vakıftaki başka çocuklara ne oldu? Bu yargılama aynı zamanda o çocuklara da cesaret verme mahkemesidir.”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez: “Duruşmanın başlangıcından beri hukuka usule aykırı yapılan işlerin SEGBİS’e geçmesi için bir kez daha tekrarlıyorum. Duruşmanın yasal anlamda başlanması için gereken usulü yerine getirmediniz. Duruşmaya bir iki saat geç başlanıldı. Katılma taleplerimizi tekrar tekrar dile getiriyoruz. Bu tarihi davalardan biri. Bu sadece o kişinin değil binlerce çocuğun ve kadının sesi olacak bir davadır. O nedenle bizler Türkiye’nin her yerinden gelen barolar katılmak istiyoruz. Heyet duruşmayı kapalı yapma niyetindeyse bunun doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. En azından kısmi kapalılık değerlendirmesi yapmanızı talep ediyoruz.”

Dava öncesi 6 yaşındaki kızını evlendiren Yusuf Ziya Gümüşel için adliye önünde toplanan gericiler, “Hocamız yalnız değildir” sloganları attı. İsmailağa Cemaati’nin bazı üyeleri ise “Zindan gülistandır bize” ve “28 Şubat’ı tekrar istemiyoruz” yazılı dövizler taşıyarak, Yusuf Ziya Gümüşel’e destek verdi.

Dava 27 Şubat’a ertelendi.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER