A3 Haber

Reuters anketi: Türkiye’de enflasyon düşecek mi?

Reuters anketi: Türkiye’de enflasyon düşecek mi?

Reuters anketi: Türkiye’de enflasyon düşecek mi?
Ocak 30
16:46 2023

Yıl başı itibarıyla pek çok ürüne gelen zamlar ile aylık enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi, yıllık TÜFE’nin ise baz etkisiyle sert bir düşüş kaydederek yüzde 53.50 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak ayı enflasyon verisi 3 Şubat saat 10.00’da açıklanacak.

Reuters’ın 13 ekonomist ile yapmış olduğu ankete göre enflasyon bu ay yüzde 3.8 ile yüksek seyrine devam edecek. Yıllık enflasyon ise baz etkisi ile birlikte keskin bir düşüş yaşayarak yüzde 53.50’ye inecek.

Ekonomistler yıllık enflasyonun 2023 yılı sonunda yüzde 41’e kadar gerilemesini bekliyor. Bu, Merkez Bankası’nın tahmininin neredeyse iki katı.

Reuters’ın gerçekleştirdiği ankette Ocak ayında yıllık enflasyon tahminleri yüzde 51.2 ile 56.65 arasında, aylık tahminlerse yüzde 2.30 ile 5.95 arasında çıktı. Yıl sonu tahminleriyse yüzde 30-48 aralığında.

Yıllık enflasyon, bir yıl önceki enflasyon istatistikleri ile karşılaştırma yaparak belirleniyor. Bu duruma baz etkisi deniyor. Örnek verecek olursak, geçtiğimiz yılki kur artışları sonucu aralıkta enflasyon aylık yüzde 13.6 olarak hesaplanmıştı. Bu da endeksi 13.6 puan artırmıştı. Bu sene Aralıkta aylık enflasyon yüzde 1.18 geldi. Bu durumda geçen yılın Aralık enflasyon oranı endeksten çıkıp yerine yüzde 1,18’lik oran girdi ve 12 aylık enflasyon ciddi oranda düştü.

İktidar, uzun süredir enflasyona karşı aldığı önlemler yetersiz kalınca, baz etkisinin devreye girmesini bekliyordu.

Uzmanlar ise bu durum için seçimlere yaklaştıkça enflasyonda baz etkisiyle oluşacak düşüşün, iktidar nezdinde sanki fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceğini düşünüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER