A3 Haber

Bakan Muş açıklandı: Ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar

Bakan Muş açıklandı: Ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar

Bakan Muş açıklandı: Ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar
Şubat 02
11:58 2023

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocakta ihracatın 19,4, ithalatın 33,7 milyar dolara ulaştığını, dış ticaret açığının ise 14,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

 

Muş, ocak ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Muş, “Ocak’ta ihracat yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolara ulaştı. İthalat ocakta 33,7 milyar dolar oldu. Altın ithalatındaki yükseliş de ithalatta etkili oluyor. Parite etkisiyle 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşti” dedi.

Muş, şu ifadeleri kullandı:

“Küresel ekonomi bir belirsizlik süreci içerisindedir. Ekonomik gelişmeler küresel yatırımları da zayıflatıyor. Küresel ticarette daralma devam ediyor. Bu zorlu dönemde ülkemiz uygulamakta olan politikaların karşılığını almaktadır. IMF, Ocak ayında güncellediği raporda Türkiye için 2022’de büyüme beklentisini yüzde 5,5’e çıkarmıştı. Ekonomiye güven artmaya devam ediyor. Tüketici güven endeksi de 16 ayın en yüksek seviyesine çıkmış bulunuyor. Büyüme oranlarında ihracatın payı giderek artıyor. Türkiye’nin borçluluk oranı birçok gelişmiş ülkeden daha iyi seviyededir. Birazdan açıklayacağım veriler dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde elde ettiğimiz başarının göstergesidir. Elde edilen başarıda Türkiye’de yakalanan siyasi istikrarın önemi büyüktür. İhracatımızın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz. İhracatımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Türkiye önemli bir üretim üssüdür, 2023 yılında da başarılar elde edeceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur.”

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER