A3 Haber

Yahudi karşıtı açıklamalar yapan Müslüman vekile Dış İlişkiler Komitesinden ihraç

Yahudi karşıtı açıklamalar yapan Müslüman vekile Dış İlişkiler Komitesinden ihraç

Yahudi karşıtı açıklamalar yapan Müslüman vekile Dış İlişkiler Komitesinden ihraç
Şubat 03
17:25 2023

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, Demokrat temsilci Ilhan Omar’ı Yahudi karşıtı olarak değerlendirilen yorumlarından dolayı, Kongre’nin Dış İlişkiler Komitesi’nden ihraç edildiği bildirildi.

 

Cumhuriyetçiler, bu adımın antisemitizme karşı güçlü bir mesaj gönderdiğini söylerken, Demokratlar ve Omar bunun, Demokratların Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğuna sahip olduğu 2020’de iki Cumhuriyetçinin komitelerden çıkarılmasına misilleme olduğunu söylüyor. Omar ayrıca ABD’ye mülteci olarak göç etmiş Müslüman bir kadın olduğu için çıkarıldığını da öne sürdü.

Oylamadan kısa bir süre önce Omar, “Bir şekilde Amerikan dış politikası hakkında konuşmaya layık görülmeme şaşıran var mı?” dedi.

Cumhuriyetçiler, Kasım ayında yapılan ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etti. Omar, Kevin McCarthy liderliğindeki yeni Temsilciler Meclisi çoğunluğunun girişimiyle komiteden alınan üç yüksek profilli Demokrattan biri.

McCarthy de dahil olmak üzere bazı Cumhuriyetçiler, İsrail hakkında geçmişte yaptığı ve zaman zaman her iki partiden üyeler tarafından eleştirilen yorumları nedeniyle Omar’ın Dış İlişkiler Komitesi’nde görev almaması gerektiğini savundu.

Omar, İsrail’e desteklerinin arkasında para olduğunu ima ettiği için 2019’da özür dilemişti. Dönemin Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Yahudilerin nüfuz için parayı kullandığına dair klişelere başvurduğu için Omar’ın yorumlarını antisemitik bularak kınadı.

Omar o dönemde yaptığı açıklamada, “Yahudi düşmanlığı gerçektir ve beni Yahudi karşıtı kinayeli sözlerin acı dolu tarihi konusunda eğiten Yahudi müttefiklerime ve meslektaşlarıma minnettarım” dedi.

Yahudi Kongre üyeleri de dahil olmak üzere bazı Demokratlar, Omar’ın kendisini antisemitizm konusunda eğitmek için uygun adımları attığını savunarak karara karşı çıktı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER