A3 Haber

Dünyadan mesaj yağdı: Her türlü yardım ve dayanışmaya hazırız

Dünyadan mesaj yağdı: Her türlü yardım ve dayanışmaya hazırız

Dünyadan mesaj yağdı: Her türlü yardım ve dayanışmaya hazırız
Şubat 06
10:51 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.4’lük depremle ilgili açıklama yaparak ABD’nin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Açıklamada “ABD, bugün Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek adına ABD’nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” denildi. USAID, ABD’nin uluslararası kalkınma ajansıdır ve sivil dış yardım ile kalkınma yardımını yönetmekle sorumlu bağımsız bir kuruluşdur.

Stoltenberg: Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO müttefiklerinin yardımları harekete geçirdiğini belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim, ve NATO müttefikleri şimdi yardımları harekete geçiriyor” dedi.

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri: Hollanda ve Romanya’dan ekipler yola çıktı

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

Avrupa sivil koruma ve insani yardımdan sorumlu Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Lenarcic sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Bu sabah Türkiye’de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizmasını devreye soktuk. AB’nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, Avrupa’dan kurtarma ekiplerinin konuşlandırılmasını koordine ediyor. Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

İsveç: AB yardımlarını yönlendirmek için koordine ediyoruz

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.4’lük depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

İsveçli Bakan Billström açıklamasında “Türkiye ve Suriye’de yüksek can kaybıyla sonuçlanan depremin korkunç sonuçlarından derin üzüntü duyuyorum. İsveç, Avrupa Birliği Konseyi’nin dönem başkanı olduğundan dolayı, bu felakette ülkelere yardım etmek adına AB çabalarının koordinasyonu için Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye’ye ulaşacağız” dedi.

Finlandiya’dan taziye mektubu

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi.

Azerbaycan’dan 370 kişilik yardım ekibi

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla başlangıçta 370 kişiden oluşan yardım ekibi gönderileceğini duyurdu. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı yaptığı açıklamada “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla hazırlık çalışmaları başlatıldı. Acil Durumlar Bakanlığı’nın başlangıçta 370 kişiden oluşan esnek kurtarma güçlerinin kardeş ülkeye hareket edecek” denildi.

Fransa ve İngiltere yardım için hazır

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaparak Fransa’nın acil yardıma hazır olduğunu duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise İngiltere’nin yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Macron mesajında “Eşi benzeri görülmemiş bir depremin ardından Türkiye ve Suriye’den korkunç görüntüler geliyor. Fransa olay yerindeki halka acil yardım sağlamaya hazır. Düşüncelerimiz yaslı ailelerle birlikte” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly açıklamasında “Türkiye ve Suriye depreminde trajik can kaybı meydana geldi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

Rusya: Türkiye’ye 100 kişilik arama kurtarma ekibi göndermeye hazırız

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye’ye 2 adet İl-76 uçağı ile 100 kişilik arama kurtarma ekibinin gönderilmeye hazır olduğunu bildirdi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın resmi Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov’un talimatıyla 100 kişilik arama kurtarma ekibinin Türkiye’ye gönderilmek üzere hazır duruma geçtiği belirtildi. Bunun için 2 adet İl-76 uçağının hazırlandığı kaydedilen açıklamada Kurenkov’un değerlendirmelerine de yer verildi. Kurenkov, “Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, vatandaşlarının kendilerini zor durumda bulduğu dost bir devletin yardımına her zaman hazırdır.” ifadesini kullandı.

Netanyahu: Tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapıyoruz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, depremle ilgili “Tüm yetkililere tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapmaları talimatını verdim” dedi.

Başbakan Netanyahu açıklamasında şunları kaydetti: “Bölgemizi vuran depremin ardından Türkiye vatandaşlarına bu zor dönemde tüm İsrail vatandaşları adına taziyelerimi sunuyorum. Türk hükümetinin talebi üzerine, tüm yetkililere tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapmaları talimatını verdim. Dışişleri ve Savunma Bakanları zaten muhataplarıyla temas halindeler ve önümüzdeki saatlerde mümkün olan en kısa sürede bir heyetin gönderilmesi konusunda anlaşacağız.”

Zelenski: Türk halkının yanındayız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.4’lük depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Zelenski açıklamasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türk halkına ve Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER