A3 Haber

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi: Türkiye’deki deprem son 10 yılın en ölümcül depremi olabilir

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi: Türkiye’deki deprem son 10 yılın en ölümcül depremi olabilir

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi: Türkiye’deki deprem son 10 yılın en ölümcül depremi olabilir
Şubat 07
13:25 2023

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler 10 ili yerle bir etti. Büyük afetlerin ardından şu ana kadar 3 bin 381 vatandaş hayatını kaybetti, 20 bin 426 vatandaş yaralandı. Büyük afette 24 saat geride kalırken ABD’den endişe verici açıklamalar geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (USGS) verilerini paylaşan Wall Street Journal, “USGS’nin verilerine göre Türkiye’de meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem son 10 yılın en ölümcül depremlerinden biri olabilir. Bu depremden birkaç saat sonra 7.5 büyüklüğünde başka bir deprem de oldu” yorumunu yaptı.

AFAD’ın son paylaştığı verilere göre şu ana kadar 285 artçı deprem meydana gelirken, yaşamını yitirmiş olan vatandaşların sayısı 3 bin 500’e yaklaştı. Yaralı sayısı 20 bini geçti. Şu ana kadar teyit edilmiş, yıkılmış olan bina sayısı 5 bin 775.

ABD’nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal depremin korkutan boyutunu ortaya koyan verileri paylaştı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (United States Geological Survey) verilerini paylaşan gazete, “USGS, depremden can kaybının 10 bine ulaşabileceğini ve 1 milyar dolarlık ekonomik kaybın meydana geleceğini tahmin ediyor. Sismologlar, kötü yapılmış binaların depremi bu kadar büyük bir felakete çevirmekle suçluyor” ifadesine yer verdi.

Wall Street Journal’a konuşan Colorado Üniversitesi’nde görevli Çevre Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Roger Bilham da açıklamalarda bulundu. 1999’daki depremden sonra bina inşaat kodlarının değiştiğine dikkat çeken Bilham, “7.8 büyüklüğündeki deprem, birçok binanın dayanabileceği en üst düzey seviye. Depremin sabahın erken saatlerinde olması ise olabilecek en kötü saat” dedi.

Depremin, nüfusun yoğun olduğu bir bölgeyi sarstığı belirtilirken son yıllardaki en ölümcül depremler de sıralandı.

2021’de Haiti’de meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremde 2 binden fazla insanın öldüğünü ve 60 binden fazla binanın yıkıldığını hatırlatan Wall Street Journal, “2018’de Endonezya’daki 7.5 şiddetindeki depremde 2 binden fazla insan ölmüştü. Nepal’de 2015 yılında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde ise 9 binden fazla insan ölmüştü” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER