A3 Haber

Babacan: Deprem bölgesinde hijyen sorunu var; yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir

Babacan: Deprem bölgesinde hijyen sorunu var; yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir

Babacan: Deprem bölgesinde hijyen sorunu var; yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir
Şubat 10
11:30 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin 5. gününde Hatay’daki son bilgileri aktarırken, bazı mahallelerin komple yıkıldığını söyledi. Babacan, “Arama kurtarma çalışmaları var ama Antakya’da kurtarma çalışmasının olduğu her bir binaya karşı 100 binada bir şey yapılamıyor. Kadrajlarda gördüğünüz, gerçek olayın yüzde 1’i. Gerçek facia çok daha büyük” diye konuştu.

 

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, FOX TV’ye bağlandığı yayında, depremin en büyük yıkımlardan birine neden olduğu Hatay’daki son durumu anlattı.

İhtiyaçların dağıtılması konusunda sıkıntı yaşandığını aktaran Babacan, “Seyyar tuvalet çok önemli bir ihtiyaç mesela. Hijyen sorunu var ve bu yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir” dedi.

Binaların en az yüzde 90’ının oturulamayacak durumda olduğunu söyleyen Babacan, “Aylarla ifade edilen sürede bu sorunun çözülmesi mümkün değil, yıllar alacak” dedi.

Babacan’ın açıklaması şöyle:

  • “Şehir merkezlerinde başta Antakya olmak üzere, Islahiye ve Nurdağ merkezleri olmak üzere büyük bir yıkım var. Neredeyse binaların yüzde 90 95’i oturulamayacak hale gelmiş. Yıkım çok büyük, binalar da kullanılmaz halde. Olayın sadece bir kısımını görebiliyorsunuz. Antakya, Islahiye, Nurdağ mahallelerine girince, komple mahallerlerin yıkıldığını görüyorsunuz. Antakya’da kurtarma çalışmasının olduğu her bir binaya karşı 100 binada bir şey yapılamıyordu. Arama kurtarma kapasitesi zayıf. Sivil inisiyatif ön planda. Arama kurtarma ekiplerinin önemli kısmı çalışmalara katılan insanlar. Birlik beraberliğin kuvvetli olduğunu yerinde gözlemek insanı etkiliyor.
  • İhtiyaç sonsuz… Hava çok soğuk bu bölgede geceleri. Temel ihtiyaç maddeleri, çadırların ulaşmadığı yerler var, gidilmeyen köyler var. Çadırlarda ısınma sorunu var. Elektrik Antakya’da Islahiye’de Nurdağ’da yok.
  • Türkiye’deki şantiye kapasitesinin tamamının buraya sevk edilmesi gerekiyor. Seyyar tuvalet çok önemli bir ihtiyaç mesela. Hijyen sorunu var ve bu yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir.
  • Kahramanmaraş yolundayız, Adıyaman’a geçeceğiz. Ben fay hattı üzerindeki bütün bölgelere uğramaya çalışıyorum. Yollar yer yer kapalı.
  • Acil ihtiyaçlar: Seyyar tuvalet, ilaç, seyyar eczane gerekiyor. Yaşlı, hasta çok… İlaçlarını bile bilmiyorlar… Acil ilaç sevkiyatı lazım bölgeye.
  • Büyük çaba var ama kapasitenin sevkiyatında geç kalındı. İlk iki gün fazla bir şey olmadı, felç olmuş bir sistem yavaş yavaş açılıyor, yardımlar yavaş yavaş yerine ulaşılıyor. Kaybedilenler geri gelmiyor. Sözle tarif edilebilir gibi değil. Kamera kadrajlarından da anlaşılacak gibi değil. Kadrajlarda gördüğünüz gerçek olayın yüzde 1’i. Gerçek facia çok daha büyük. 1 binada kurtarma çalışması görüyorsunuz, hiç çalışmanın olmadığı 100 bina var belki de.
  • Yapılacak çok şey var. Büyük bir yıkım. Kalplerde büyük yara açtı, fiziki tahribat da var. Aylarla ifade edilen sürede bu sorunun çözülmesi mümkün değil, yıllar alacak.
  • Gün acıyı paylaşma günü evet ama nerede yanlış yaptık konusunu masaya yatırıp ciddi çalışma yapmak gerekiyor. İktidarın bütün yerel yönetimlerle birlikte çalışması, STK katkılarına açık olması gerekiyor.
  • TIR’ların mobilitesi çok zor, yollar tıkanıyor. Küçük kamyonlar girebiliyor dağıtım merkezlerine, mahalle aralarına. TIR gönderiyorlar ama bölgede kalıyor.”

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER