A3 Haber

Paralı asker grubu Wagner artık Rusya’daki mahkumları kullanamıyor

Paralı asker grubu Wagner artık Rusya’daki mahkumları kullanamıyor

Paralı asker grubu Wagner artık Rusya’daki mahkumları kullanamıyor
Şubat 10
09:09 2023

Paralı asker grubu olan Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigozin aptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da savaşmak için grubuna mahkum toplamayı durdurduğunu söyledi.

 

Prigozin, bir Rus medya kuruluşuna verdiği demeçte “Özel askeri şirketimiz tarafından mahkumların askere alınması tamamen durdu. Şu anda hali hazırda bizimle çalışanlarla yola devam ediyoruz ve onlara karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz” dedi.

Sahada çok sayıda savaş suçu işlediği öne sürülen Wagner grubu, 2022 yazında Rusya’nın genişleyen ceza sistemindeki mahkumları askere almaya başlamıştı. Kendisi de Sovyetler Birliği’nde dokuz yıl hapis yatmış eski bir mahkum olan Prigozin, Ukrayna’da altı ay hayatta kalmaları halinde hükümlülere af teklif etmişti.

Wagner, saflarına kaç hükümlünün katıldığına dair bilgi verilmezken Kasım ayında yayınlanan bazı rakamlara göre ülkedeki hapishane nüfusu Ağustos ve Kasım arasında 20 binin üzerinde ani bir düşüş yaşadı. Bunun son on yıldaki en büyük düşüş olduğu biliniyor.

Ocak ayında açıklanan son rakamlara göre ise düşüş büyük ölçüde durdu.

ABD ise Wagner’in Ukrayna’da konuşlandırılmış 40 bin hükümlü savaşçısı olduğuna inanıyor.

Wagner Grubu, son aylarda, paralı askerlerin Donetsk bölgesindeki Bahmut kasabasına aylarca süren bir saldırıya öncülük etmesiyle, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında giderek daha belirgin bir rol oynadı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER