A3 Haber

Casus balon krizi: Çin ABD’ye karşı önlem alacağını açıkladı

Casus balon krizi: Çin ABD’ye karşı önlem alacağını açıkladı

Casus balon krizi: Çin ABD’ye karşı önlem alacağını açıkladı
Şubat 15
21:37 2023

Çin hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri’ne ait yüksek irtifa balonlarının Sincan ve Tibet bölgeleri üzerinde uçtuğunu ve Çin’in egemenliğine zarar veren ABD kurumlarına karşı önlem alınacağını açıkladı.

 

Euronews’in haberine göre, iki ülke arasındaki “casus balonu” gerilimi devam ederken Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ABD, ilgili Çin makamlarının onayı olmadan, Sincan, Tibet ve diğer eyaletlerde Çin’in karasal hava sahası üzerinde en az 10 yasa dışı uçuş yaptı.” dedi.

Wang, Washington’ın 6 Çinli şirketi ihracat kontrol listesine almasına ilişkinse “ABD gücünü kötüye kullandı, aşırı tepki gösterdi, durumu tırmandırdı ve bunu Çinli şirket ve kurumlara yasa dışı yaptırım uygulamak için bir bahane olarak kullandı.” şeklinde konuştu.

Çin’in bu durumu kesinlikle kabul etmeyeceğini belirten Wang, “Çin egemenliğine ve güvenliğine zarar veren ilgili ABD kuruluşlarına karşı yasalara uygun şekilde önlemler alacaktır.” ifadelerini kullandı.

Çin hafta içinde, 2022’nin başından bu yana ABD’ye ait 10’dan fazla yüksek irtifa balonunun hava sahasına girdiğini ileri sürmüştü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise bu iddiaları reddederek “Çin üzerinde balon uçurmuyoruz. Bu kesinlikle doğru değil.” açıklaması yapmıştı.

Casus balon krizi nasıl başladı?

ABD Savunma Bakanlığı, 3 Şubat’ta Çin’e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığının ve Montana eyaletinde aralarında nükleer başlık ve uzun menzilli füze depolarının olduğu bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiğinin tespit edildiğini bildirmişti.

Çin, balonun ülkeye ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, kontrol kabiliyeti sınırlı olduğundan rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini ileri sürmüştü.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER