Site icon A3 Haber

Prof. Celal Şengör İstanbul’da depreme dayanıksız ve zemini en kötü ilçeleri açıkladı

Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ili birden etkiledi. 7.7 ve 7.6 şiddetinde peş peşe gerçekleşen sarsıntıyla binlerce bina yıkılırken depremin etkilediği illerdeki birçok vatandaş hayatını kaybetti. Uzmanlar bu denli büyük alanı etkileyen depremin akabinde diğer fay hatlarına da dikkat çekti. Yaşanan yıkımın ardından “İstanbul’da depreme dayanıklı ve riskli ilçeler hangileri?” soruları gündeme geldi. Beklenen olası İstanbul depremi için ise Celal Şengör’den çarpıcı açıklamalar geldi. Hatay depremi için bir hafta öncesinden uyarıda bulunan Şengör İstanbul’un zemini en sağlam olan ve en tehlikeli ilçelerini tek tek açıkladı. İşte İstanbul’da depreme dayanıklı ve yüksek riskli semtler…

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem diğer fayların ne zaman kırılacağı konusunun yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Uzmanlar uzun zamandır İstanbul’un deprem riski taşıdığına dair uyarılarda bulunuyor. İstanbul’da en son gerçekleşen depremin yıkıcı depremin ardından geçmesi gereken sürenin tamamlandığını ve 30 yıl içerisinde yeniden 7.5 şiddetinde bir sarsıntı gerçekleşeceğini vurgulayan uzmanlar tüm önemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Kahramanmaraş depremi ve uzmanların açıklamasının ardından İstanbul’da deprem olma olasılığı merak ediliyor. İstanbul sakinleri ise “İstanbul’da depreme dayanıklı, orta dayanıklı ve riskli bölgeler ve ilçeler hangileri?” sorularının cevabını araştırıyor.

Pazarcık ve Elbistan depremlerinden hemen sonra Hatay’da deprem beklediğini söyleyen ve bu tahmini doğru çıkan ünlü Yerbilimci Prof. Celal Şengör, olası İstanbul depremi için çarpıcı uyarılarda bulundu.

Celal Şengör İstanbul’da zemini en kötü ilçeleri şöyle açıkladı:

İstanbul depreminin büyüklüğü 7.6 olarak öngörüyoruz. Yeşilköy’de ve Tuzla’da şiddet 9’a çıkacak. Büyüklük değil ama şiddet 9 olarak hissedilecek. Harp okullarının buralardan taşınması lazım. Yeşilköy’ün zemini de iyi değil. Yeşilköyün altında bakırköy formasyonu vardır ve bu bir felaket. Adaların altı sağlamdır ama evinizi nasıl yaptığınıza bağlı çünkü fay hattı burnunun dibinde. Adalar’da eviniz sağlamsa endişe etmenize gerek yok. Fay çok yakın olduğu için Adalar’ı sıkı bir şekilde sallayacak. Adaların suyla kaplanması ise mevzu bahis değil. Adalar’da olanların dikkat etmesi ve evlerini kontol ettirmesi gerekiyor.

Şengör, “Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın” ifadelerini kullandı.

Şengör’ün açıklamaları şöyle:

İBB’nin haritası

İBB’nin çıkardığı deprem haritasına göre en riskli ve en güvenilir ilçeleri Şengör şu şekilde değerlendirdi:

En riskli ilçeler: Binaların ve yer yapısının en bozuk olduğu beş ilçe

1- Fatih ve Suriçi: Suriçinin riski nerede olduğuna bağlıdır. Suriçinin altı neojendir ama onun içinde de Bakırköy formasyonunun olduğu yerler varsa oralar sakattır. Ancak Suriçi Avcılar’a nispeten çok daha iyidir.

2- Avcılar

3- Bakırköy ve Florya

4- Zeytinburnu: Felakettir.

5- Kemerburgaz: Altı kum çünkü. Bunlara Kilyos’u da ilave edebiliriz.

Yıkım riski orta derece olan yedi ilçe

1- Küçükçekmece: Küçükçekmece bence daha tehlikeli. Zeytinburnu ve Avcılar kadar tehlikeli.

2- Silivri: O da çok tehlikeli

3- Çatalca: Çatanca’nın içerlerindeysen o kadar tehlikeli değil. Ne kadar içerde olduğuna bağlı.

4- Büyükçekmece: Büyükçekmece sakat.

5- Esenyurt: İçerdeysen yani Küçükçekmece Gölü’nün kuzeyindeysen nispeten daha iyi.

6- Bağcılar: Bağcıların yüksekte kalan kesimleri de sakattır.

7- Arnavutköy: Altı kum olan yerleri yaramaz.

Exit mobile version