A3 Haber

TÜİK’in enflasyon rakamlarına iktisatçılardan tepki yağdı: Kim, ne dedi?

TÜİK’in enflasyon rakamlarına iktisatçılardan tepki yağdı: Kim, ne dedi?

TÜİK’in enflasyon rakamlarına iktisatçılardan tepki yağdı: Kim, ne dedi?
Mart 03
12:34 2023

Açıkladığı verilerle tartışmaların hedefine oturan TÜİK’e göre, Şubat’ta yıllık enflasyon yüzde 55.18’e geriledi. TÜİK’in 2023 yılının ikinci enflasyon rakamları mutfaktaki enflasyonla uyuşmazken verilere ekonomistlerden tepki yağdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı enflasyon verilerini yayımladı. Ocak ayında aylık yüzde 6,65 olarak açıklanırken yıllık yüzde 57,68 oldu. Bu rakam ise aylık olarak dokuz ayın zirvesi, yıllık olarak 11 ayın en düşüğü olarak kaydedildi. Şubatta ise enflasyon yüzde 55.18 oldu.

Bağımsız ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) ise enflasyonu 126.91 olarak açıkladı. TÜİK ile ENAG’ın açıkladığı rakamlar arasındaki uçurum tepkilere neden oldu. Ekonomistler ve sosyal medya kullanıcıları hesaplarından bu farka tepki geldi.

İşte TÜİK’in rakamlarını değerlendiren ekonomistlerden enflasyon yorumu:

  • TÜRK-İŞ’in açlık sınırı rakamları ile TÜİK’in gıda enflasyonu arasındaki yüzde farkını paylaşan TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, ”Bu tür grafikler artık sıradan geliyor olabilir, ama ben yine de tarihe not düşmek için bunları koymaya devam edeceğim” yorumunda bulundu.
  • ENAG kurucusu Prof. Veysel Ulusoy, TÜİK’in şubat enflasyon verilerini açıklamasının ardından, “TÜİK verileri gerçeği yansıtmıyor, halkı fakirleştiriyor. Ses yükseltin” tweetini attı.
  • Ekonomist İris Cibre, kümülatif TÜFE tablosunu paylaşarak, ”Gıda Enflasyonu aylık 7.36%, yıllık 69,33% Dar gelirli daha da daralıyor…” değerlendirmesinde bulundu.
  • İTO İstanbul Geçinme endeksi ile TÜİK’in TÜFE rakamları arasındaki uçurumu gözler önüne seren ekonomist Uğur Gürses de, ”İki ölçüm arasındaki fark yeniden açılıyor: 22 puandan 23.4 puana çıkmış…” sözleriyle eleştirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER