A3 Haber

Hukukçular Erdoğan’ın adaylığını değerlendirdi: Üçüncü defa aday olamaz

Hukukçular Erdoğan’ın adaylığını değerlendirdi: Üçüncü defa aday olamaz

Hukukçular Erdoğan’ın adaylığını değerlendirdi: Üçüncü defa aday olamaz
Mart 19
09:06 2023

AKP ve MHP, Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı için grup kararı alırken, Erdoğan’ın yeniden adaylığına ilişkin hukukçular, “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” ifadesini anımsatarak“Erdoğan 14 Mayıs’taki seçime katılamaz” ifadesini kullandı.

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK)14 Mayıs seçimlerine yönelik açıkladığı seçim takvimi işlemeye başladı. Takvime göre, cumhurbaşkanı adaylığı için siyasi partiler ve seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenler, YSK’ye bugünden itibaren 23 Mart’ta kadar adaylık başvurusu yapabilecek.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, hukukçular, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı tartışmasına ilişkin olarak şu yorumları yaptı:

  • Süheyl Batum (Anayasa hukukçusu): Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olamaz. Hukuken olamaz. Dinlemeden yaparlarsa iktidarı gasp etme gibi bir durum ortaya çıkar.
  • Turgut Kazan (Eski İstanbul Barosu Başkanı): Cambazlıklarla hukuk ayaklar altına alınamaz. Bu cambazlıktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez.
  • Ömer Faruk Eminağaoğlu (Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı): Anayasa çok açık. Gerçek bilgi ve belgelere aykırı biçimde adaylığın kabul edilmesi, kabul kararı verenlerin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir. Bir görev suçu söz konusu olduğu için Yüce Divan’da yargılanması söz konusu olabilir.
  • İbrahim Kaboğlu (Anayasa hukukçusu, CHP milletvekili): Çok açık ve net. Beş yılda bir halk tarafından cumhurbaşkanı seçilir ve bir kimse en fazla iki kere seçilebilir. Bu hükme bir daha dokunmadılar.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER