A3 Haber

Prof. Dr. Celal Şengör, CNN International’a konuştu: İstanbul’da beklenen depremde 100 bin insan ölebilir

Prof. Dr. Celal Şengör, CNN International’a konuştu: İstanbul’da beklenen depremde 100 bin insan ölebilir

Prof. Dr. Celal Şengör, CNN International’a konuştu: İstanbul’da beklenen depremde 100 bin insan ölebilir
Mart 20
13:36 2023

Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir aydan uzun süre geçerken gözler Marmara depremine ve İstanbul’a çevrildi. CNN International, İstanbul’u etkileyecek olası depremi “akılalmaz boyutta” ifadesiyle haberleştirirken Prof. Dr. Celal Şengör, olası bir depremde 100 bin kişinin yaşamını yitirebileceğini söyledi.

 

Kahramanmaraş merkezli 6 Ocak depremlerinin ardından açıklanana göre 50 bine yakın insanın yaşamını yitirdiği bilinirken Türkiye’de beklenen Marmara depremine ilişkin endişeler de gündeme geliyor.

CNN International, İstanbul halkının şehirlerinin depreme hazır olup olmadığına dair endişelerini “İstanbul’da akıl almaz büyüklükte bir deprem yaklaşıyor. Şehir sakinleri şehrin hazır olup olmadığını soruyor” başlığıyla haberleştirdi.

CNN için görüşlerini paylaşan Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, “İstanbul için durum hiç parlak görünmüyor” diyerek 20 yıl içinde İstanbul’u etkileyecek büyük bir deprem beklediklerini söyledi. Prof. Dr. Şengör, “İşte bu kadar yakın. Bu sadece bir olasılık ancak olasılık çok yüksek” dedi.

“Bir zamanlar Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının başkenti olan İstanbul şimdi 16 milyon insanın evi” ifadelerinin yer aldığı haberde, şehrin 20 kilometre yakınından ve Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu fayına tehlikeli bir biçimde yakın olduğu vurgulandı. Söz konusu fayın tarihte pek çok yıkıcı depreme sebep olduğu hatırlatıldı.

Bugün uzmanlar Kuzey Anadolu fayında 7.2 ile 7.8 arasında bir deprem meydana gelebileceğini belirtirken, depremin ne zaman olacağını öngörmek ise imkansız.

CNN haberinde, Kandilli’nin araştırmalarına göre İstanbul’da gece vakti 7.5 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda 14 binden fazla insanın hayatını kaybedebileceği belirtilirken uzmanların ölü sayısının daha fazla olacağını düşündüğü aktarıldı.

Prof. Dr. Şengör, olası bir 7.5 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişinin yaşamını yitirebileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Sadece sarsıntının doğrudan etkisini düşünemezsiniz, aynı zamanda sarsıntının ardından ne geleceğini de düşünmelisiniz. Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar olacak. Korkunç olacak.”

Haberde, Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin depreme karşı hazırlık süreçlerini hızlandırdığı belirtildi. Belediyenin Deprem Risk Yönetimi ve Şehir İyileştirme Birimi Başkanı Özlem Tut, İstanbul’da şu ana kadar 29 bin binanın incelendiğini ve yarısının yıkılma tehlikesinde olduğunu söyledi.

CNN analizinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin depreme karşı hazırlık adımlarını hızlandırdığı belirtilirken Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçmiş imar aflarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldığı belirtildi.

Şehirdeki “gece kondu” yerleşimlerinin risk altında olduğu belirtilirken buralarda yaşayan vatandaşların ise evlerinin yıkılması durumunda gidecek yerleri olmadığı endişesi aktarıldı. CNN’e konuşan bir gecekondu sakini “Binamız güçlü değil. Kolonlar yok sadece tuğlalar var. Ne yapabiliriz?” dedi.

İstanbul’un Armutlu mahallesi sakini Sade Özerman da CNN’e “Buradaki binaların çoğu 30 yıldan daha eski. Güçlü olduklarını düşünmüyorum. Taşınmak istiyorum ancak kiralar çok yüksek” dedi.

CNN analizi, İstanbul’da deprem endişesinin yanı sıra yüksek kiraların insanların güvenli evlere erişmesini de engellediği aktarıldı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER