A3 Haber

Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na bir bağış daha: Kızılay sadece çadır satmıyor, komisyonculuk da yapıyor!

Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na bir bağış daha: Kızılay sadece çadır satmıyor, komisyonculuk da yapıyor!

Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na bir bağış daha: Kızılay sadece çadır satmıyor, komisyonculuk da yapıyor!
Mart 25
12:06 2023

Depremin üçüncü günü AHBAP Derneğine çadır sattığı için tepki ve eleştirileri üzerine çeken Kızılay’ın, başka bir vakıfa gönderilen bağışa aracılık yapıp komisyon aldığı ortaya çıktı. Ayla Enerji ve Mühendislik Hizmetleri şirketi tarafından şartlı bağışla Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na 985 bin dolar aktarıldığı, Kızılay’ın bu işlemden 15 bin dolar komisyon aldığı öğrenildi. Şartlı bağış kavramı, Torunlar grubuna ait Başkentgaz şirketinin, Kızılay’a bağışladığı 8 milyon dolarla gündeme gelmişti.

BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre çadır satış skandalı nedeniyle haftalardır eleştirilen Kızılay’ın yeni bir olayı daha ortaya çıktı. Ensar Vakfı’na aktarılan bağışa aracılık edip komisyon aldığı ifade edildi.

Kızılay şirketlerden şartlı bağış toplayabiliyor. Bu işlemde para Kızılay üzerinden başka bir kuruluşa aktarılıyor. Şirketler böylece bağış miktarının tamamını vergiden düşebiliyor, Kızılay’sa işlemden komisyon alıyor. Şartların ne olduğu ve bağışı yapanların bilgileri açıklanmıyor.

Şartlı bağış kavramı, Torunlar grubuna ait Başkentgaz şirketinin, Kızılay’a bağışladığı 8 milyon dolarla gündeme gelmişti. Şirketin bu bağışı yaparken, söz konusu miktarın 7 milyon 925 bin dolarının Ensar Vakfı’na aktarılmasını, 75 bin dolarınınsa Kızılay’da kalmasını şart koştuğu belirtilmişti.

Kızılay’a yapılan bağışların tümü vergiden düşüldüğü için bu işlem vergi kaçırma olarak değerlendirilmiş, Ensar’ın da parayı yöneticileri arasında Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu Türkiye Gençlik ve Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) ABD’deki Türken Vakfı’na aktardığı ortaya çıkmıştı.

Kızılay’ın 2015-2019 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde beş iş insanı ve 11 şirketten toplam 50 milyon 852 bin liralık ‘şartlı bağış’ aldığı ortaya çıkmıştı.

Yine Ensar Vakfı var

Kızılay’a bir şartlı bağışın daha detaylarına ulaşıldı. Ayla Enerji ve Mühendislik Hizmetleri isimli şirket Kızılay’a 2017’de 1 milyon dolarlık şartlı bağış için başvurdu.

11 Temmuz 2017 tarihli Kızılay Yönetim Kurulu tutanaklarına göre şirket, bu bağışın 985 bin dolarının Ensar Vakfı’na aktarılmasını, 15 bin dolarınınsa Kızılay’ın faaliyetlerinde kullanmasını talep etti. Kızılay, bu talebinin kabul edilmesine karar verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER