A3 Haber

Vadeli işlem piyasaları uzmanı Dr. Uysal: Dolarda 25 liraya doğru bir zıplama olabilir

Vadeli işlem piyasaları uzmanı Dr. Uysal: Dolarda 25 liraya doğru bir zıplama olabilir

Vadeli işlem piyasaları uzmanı Dr. Uysal: Dolarda 25 liraya doğru bir zıplama olabilir
Mart 29
09:36 2023

Vadeli işlem piyasaları uzmanı ve Deriva Danışmanlık kurucu ortağı Dr. Tolga Uysal, seçimin ardından kim iktidar olursa olsun politika değişikliği gerektiğini vurgulayarak, “Faizlerin artması diyoruz, bu bir strateji olacaktır ama önce kim gelirse gelsin döviz kurunda 25’lere doğru bir zıplama olacağı kanaatindeyim” dedi.

Döviz kurları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın döneminde uygulanan politikalar sonrası yükselişini sürdürüyor. Ancak iktidarsa dolardaki yükselişi durdurmak için piyasaya arka kapıdan müdahale ediyor. Ancak azalan rezervler, dış ve iç belirsizlik döviz kurlarına yapılan baskıyı zorlaştırıyor.

ekonomim.com’dan Burcu Göksüzoğlu’na konuşan Deriva Danışmanlık’tan Dr. Tolga Uysal, seçimin ardından kim iktidar olursa olsun politika değişikliği gerektiğini vurgulayarak, “Faizlerin artması diyoruz, bu bir strateji olacaktır ama önce kim gelirse gelsin döviz kurunda 25’lere doğru bir zıplama olacağı kanaatindeyim. Dolar/TL ve avro/TL tarafında düzeltme olması gerekiyor” dedi.

Uysal, seçime kadar dolar/TL’nin 19.50’ye doğru hareket edeceği tahmininde bulundu.

Dr. Uysal’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • O mumları, barları göremez hale geldik. Aslında bu çok iyi diyebilirsiniz ama büyük dengesizlikler var. Benim birinci tespitim gerçekten bu yeni ekonomi modelinin iflas ettiği ortada, bu böyle gitmiyor. Biz ne diyorduk; ihracatımızı artıracaktık, döviz girdisi olacaktı ve cari açığımız ortadan kalkacaktı. Gelen ekonomik veriler maalesef kötü. Dış ticaret açığımız 110 milyar dolar oldu. Seçim öncesi bu politika devam edecek.
  • Seçime kadar dolar/TL’nin 19.50 doğru hareket edeceğini düşünüyorum. Artı birde bankaların kredi verme eğilimi çok düşük. Şirketlere kredi vermiyorlar, çok zor kredi veriyorlar. Reel sektör, ihracatçı şirketler bundan çok mustaripler. O BDDK kuralı, aktif veya satışlarınızın hangisi daha yüksekse bunun yüzde 5’inden daha fazlasını tutamıyorsunuz, çok büyük bir sıkıntı yani şimdi ne yapsın adam, ithalat yapacak dolarla ham madde alması lazım fakat o parayı orada tutamıyor veya kredi vermiyorlar sen bunun üzerinde tutarsan. Geçen hafta bankalar döviz satışında çok sıkıntı yarattılar reel sektör şirketlerine. Bu tablo bence maalesef seçime kadar devam edecek.
  • Seçimden sonra ise büyük ihtimalle burada bir dönüş olması lazım. Kim başa gelirse gelsin bu politikanın değişmesi lazım. Biz hep şundan bahsediyoruz faizlerini artması… Tamam bu bir strateji, bu olacaktır. Ben ama önce şunu göreceğimizi düşünüyorum, kim gelirse gelsin döviz kurunda 25’lere doğru bir zıplama olacağı kanaatindeyim.
  • Dolar/TL ve avro/TL tarafında mutlaka bir düzeltme olması gerekiyor. Şöyle düşünün şu anda bir buhar kazanındayız, delik yok, her an bir patlamaya hazır durum içerisinde döviz. Bunun bir faydası da TL’nin rekabetçi olması açısından önemli. Eğer ihracat yapacaksak biz, çok değerli bir Türk Lirası ile karşı karşıyayız. O yüzden dolar/TL’de hızlı bir yukarı artış, orada bir düzeltme göreceğimizi düşünüyorum. Arkasından da kademeli olarak faiz artışları gündeme gelecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER