A3 Haber

Wall Street Journal muhabiri Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklandı

Wall Street Journal muhabiri Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklandı

Wall Street Journal muhabiri Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklandı
Mart 30
19:08 2023

ABD vatandaşı olan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, casusluk şüphesiyle Rusya’nın Yekaterinburg kentinde gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB’den yapılan açıklamada, “Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Moskova bürosunda çalışmakta olan ABD vatandaşı Evan Gershkovich’in yasadışı faaliyetleri, Amerikan hükümeti için casusluk yaptığı şüphesiyle durdurulmuştur” denildi.

FSB yetkilileri, WSJ muhabiri Gershkovich’in, ABD tarafının direktiflerini yerine getirerek bir Rus savunma sanayii şirketinin faaliyetleriyle ilgili devlet sırrı kapsamına giren bilgiler toplamaya çalıştığının belirlendiğini” kaydetti. Muhabirin söz konusu gizli bilgileri elde etmeye çalıştığı sırada Yekaterinburg’da yakalandığı belirtildi.

Hakkında Rusya Ceza Kanunu’nun casuslukla ilgili 267. maddesi üstünden dava açıldığı belirtilen ABD vatandaşı muhabir, suçlu bulunması hâlinde 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Fransız AFP haber ajansı, WSJ için çalışmaya başlamadan önce Gershkovich’in AFP’nin Moskova bürosunda çalıştığını yazıyor. 31 yaşındaki Gershkovich’in daha önce de The Moscow Times gazetesi için muhabirlik yaptığı belirtiliyor. ABD vatandaşı olan Gershkovich’in ailesinin kökleriyse SSCB’ye dayanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Yekaterinburg’da suç üstü yakalanan WSJ muhabirinin, gazeteci vizesini gazetecilikle ilişkisi olmayan eylemlerini gizlemek için kullandığını belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER