A3 Haber

Kur Korumalı Mevduat’ta bir düzenleme daha: Faiz limitinin ardından vade de uzadı

Kur Korumalı Mevduat’ta bir düzenleme daha: Faiz limitinin ardından vade de uzadı

Kur Korumalı Mevduat’ta bir düzenleme daha: Faiz limitinin ardından vade de uzadı
Nisan 01
09:56 2023

Ekonomiye getirdiği maliyet nedeniyle sert eleştirilerin hedefinde olan KKM’de hükümetin tavan faizinin kaldırmasının ardından, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının vadesini belirleyen madde de değiştirildi. Yeni maddede sadece “Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” ifadeleri kullanıldı. Ayrı düzenlemeyle altın hesaplarında da vade sınırlaması kaldırıldı.

Düşük faiz düşük kur manifestosuyla yola çıkan ekonomi yönetimi Aralık 2021’de yaşanan kriz sonrasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) devreye alınmıştı. KKM’nin Hazine’ye yükü ağır olunca tavan faizi kaldırıldı. Buna göre tabanı politika faizine göre belirlenecek tavanını ise bankalar belirleyecek.

Ekonomim’de yer alan habere göre, söz konusu kararın ardından TCMB taraflı kur korumalı mevduatlarda tarih kapsamı genişletildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu Döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi 31 Mart 2023’e uzatıldı. Bir önceki düzenlemeye göre bu tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti.

Altın hesaplarında da vade sınırlaması kalktı

Yeni düzenlemeyle vade sınırlamasının da kaldırıldığı görüldü. Daha önce ilgili tebliğde yer alan “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi. Yeni maddede sadece “Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” ifadeleri kullanıldı.

Muhalefet ve uzmanlardan KKM tepkisi: Millet üzerinde vahşi deney yapıldı Muhalefet ve uzmanlardan KKM tepkisi: Millet üzerinde vahşi deney yapıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan ayrı düzenlemeyle altın hesaplarında da vade sınırlaması kaldırıldı. Buna göre, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de yer alan “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi. Yeni fıkrada “Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” ifadeleri kullanıldı

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER