A3 Haber

İskenderun Limanı’nda 1730 konteyner yandı, hâlâ soruşturma yok: Yangının büyümesine bilerek mi izin verildi?

İskenderun Limanı’nda 1730 konteyner yandı, hâlâ soruşturma yok: Yangının büyümesine bilerek mi izin verildi?

İskenderun Limanı’nda 1730 konteyner yandı, hâlâ soruşturma yok: Yangının büyümesine bilerek mi izin verildi?
Nisan 07
11:33 2023

Sosyal Haklar Derneği Başkanı Avukat Bülent Akbay, “Yangının büyümesine bilerek müsaade edilmesi nedeniyle bazı şüphelerim var. Birincisi, sigortadan haksız kazanç elde edilmeye çalışılabileceği şüphesi. Diğeri ise konteynerlerde yasal olmayan malzemelerin ele geçirilmesinin önüne geçilmek istenmesi şüphesi” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından İskenderun Limanı’ndan çıkan ve günler sonra söndürülen yangınla ilgili hâlâ bir soruşturma başlatılmadı.

T24 yazarı Tolga Şardan bugünkü yazısında, liman yangınıyla ilgili önemli bir belgeye ulaştığını belirtti.

6 Şubat’ta başlayan yangına ilk üç gün müdahale edilememiş, yangın İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karadan ve havadan çalışmasıyla bir haftada söndürülebilmişti.

Limak Holding’in işlettiği limanda yangın nedeniyle konteynerlerin üçte biri zarar görmüştü.

Gazeteci Tolga Şardan, Limak Holding’in bağlı kuruluşu Limakport İskenderun’un İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanlığı ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, İskenderun Deniz Nakliyeciler Derneği, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği ve TCDD Liman İşletmesi Kontrol Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıyı aktardı.

“Yaklaşık 1730 konteyner içindeki yüklerle birlikte yandı”

17 Şubat 2023 tarihli yazıda “Yaşanan deprem felaketi esnasında konteynerlerin birçoğu depremin yarattığı çok şiddetli sarsıntı ile devrilmiş, yan yatmış veya kaymış durumdadır. Depremin tetiklemesi sonucu oluşan yangın 13.02.2023 tarihi itibari ile tamamen söndürmüş olup, soğutma çalışmaları da tamamlanmıştır. Ekip arkadaşlarımız, kamu kurumları, belediye ve özel sektör bünyesindeki birçok itfaiye ekibinin yoğun ve özverili çalışması sayesinde dolu sahasındaki yaklaşık 5 bin 400 adet konteynerdan yaklaşık 3 bin 670 adedi ise yanmamış halde kurtarılmış olup, depremden dolayı devrilen konteynerların hasar durumları ayrıca tespit edilecektir. Yaklaşık bin 730 konteyner ise içerisindeki yüklerle birlikte tamamen yanmıştır. Yanan yükler hakkında ayrıca bilgi verilecektir” deniliyor.

“Deprem ve depremin tetiklediği yangın felaketi sonrasında operasyonlarımızda bir an önce geri dönebilmek için çalışmalar yoğun biçimde halen devam etmekte olup, önümüzdeki sürecin en verimli şekilde yönetilebilmesi adına operasyonel süreçlerimizi kademeli olarak başlatacağız” denilen yazıda, bu kapsamda ilk olarak 15 Şubat itibari ile boş konteyner kapı çıkış operasyonlarına başlanacağı, dolu konteyner kapı çıkış ve hiç boşalttım operasyonlarına da mart ayı içerisinde başlanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Yazıda, “İstifleme ve sayım işlemlerinin netleşmesi ve dolu konteynerlerin incelmeyi uygun alana taşınması ardından limana giriş konusunda planlama için tarafımızda irtibat halinde olunacaktır bölgenin hali hazırda koşullarda dikkate alınarak söz konusu planlamada liman tarafında belirtilen zamanların takip edilmesi büyük önem arz etmekte olup, planlama dışında limana giriş taleplerini uygunluk verilemeyecektir” deniliyor.

Yangına ne sebep oldu, o konteyner kime ait?

Yangının üzerinden iki aydan fazla süre geçmesine rağmen İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca henüz adli bir soruşturma başlatılmadığını aktaran Tolga Şardan, “Soruşturmaya başlanılması halinde yanan konteynerlerde ne tür malzeme olduğu anlaşılacak. Konteynerlerin sahipleri ortaya çıkacak. Her şeyden öte, iş güvenliği çerçevesinde ihmal olup olmadığı açıklığa kavuşacak” dedi.

Av. Akbay: Yangının büyümesine bilerek müsaade edildi

İskenderun’da faaliyet yürüten Sosyal Haklar Derneği Başkanı Avukat Bülent Akbay, sıradan bir yangın olmadığı yönünde şüpheleri olduğunu ve suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Akbay, şunları söyledi:

  • Bu yangınla ilgili henüz bir soruşturma yok. Derhal soruşturma açılması gerekirdi. Çünkü bu yangının derhal söndürülmemesinden dolayı rahatsız edici bir durum yaşandı. Hem enkaz altında kalıp kurtarılmayı bekleyenler, hem de enkaz altına kalanları kurtarmaya çalışanlar olumsuz etkilendi. Boğucu duman günlerce ilçenin üzerinde kaldı. Enkazların içine kadar sinen duman vardı. Bir tek konteynerden başlayan yangının söndürülmesi için insanlara izin verilmedi. Oysa beşinci gün uçakla aynı anda yangın söndürüldü.
  • Yangının büyümesine bilerek müsaade edilmesi nedeniyle bazı şüphelerim var. Birincisi, sigortadan haksız kazanç elde edilmeye çalışılabileceği şüphesi. Diğeri ise konteynerlerde yasal olmayan malzemelerin ele geçirilmesinin önüne geçilmek istenmesi şüphesi. Süreci takip ediyoruz. Sıradan bir yangın olmadığı konusunda suç duyurusunda bulunma hazırlığındayız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER