Site icon A3 Haber

Yurtsever savcı Doğan Öz’ün katili MHP’den milletvekili adayı oldu

12 Eylül öncesinde kontrgerillaya ilişkin soruşturma yürütmek isterken öldürülen ve kamuoyunda “yurtsever savcı” olarak tanınan savcı Doğan Öz’ün katili İbrahim Çiftçi, MHP’den Ankara 1’inci bölge milletvekili adayı yapıldı.

MHP’nin milletvekili aday listesi dün yayımlandı. MHP’nin milletvekili aday listesinde dikkat çeken isimlerden biri de İbrahim Çiftçi.

Savcı Doğan Öz cinayetinin sanığı İbrahim Çiftçi, Ankara 1’inci bölgeden milletvekili adayı gösterildi. Çiftçi, Mevlüt Karakaya, Önder Kahveci ve Eyüp Yıldız’dan sonra 4’üncü sırada yer aldı.

İbrahim Çiftçi kimdir?

12 Eylül öncesinde cinayet işleyen MHP’lileri araştıran ve kontrgerilla konusunda dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e rapor hazırlayan savcı Doğan Öz, Ankara’da 24 Mart 1978’de öldürüldü.

Cinayet şüphelisi olarak Ülkü Ocakları mensubu İbrahim Çiftçi gözaltına alındı. Suçunu itiraf eden İbrahim Çiftçi, 3 Ağustos 1979’da idama mahkum edildi. Sonraki süreçte Askeri Yargıtay’la mahkeme arasında dosya gelip gitti. Çiftçi, dört kez idama mahkum edildi.

Mahkeme, en sonunda Çiftçi hakkında beraat kararı vermek zorunda kalırken, gerekçe şöyle açıklanmıştı: “Sanık İbrahim Çiftçi’nin Doğan Öz’ü taammüden öldürdüğü mahkememizce sabit görülmüş, ancak As. Yargıtay Daireler Kurulu kararları mahkememizi bağlayıcı nitelikte bulunduğundan sanık İbrahim Çiftçi hakkındaki 7/8‘lik oyçokluğuna dayanan bozma ilamına uyularak sırf bu hukuki zorunluluk nedeniyle sanık İbrahim Çiftçi’nin beraatine…”

Yurtsever savcı Doğan Öz kimdir?

Doğan Öz, 1934’te Afyon’un Sultandağı ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1959’da bitirdi. Eskişehir, Çermik, Bolvadin, Konya, Elazığ, İnebolu, Mardin, Denizli ve Ankara’da savcılık yaptı. Kariyeri boyunca, çevresindeki kesimler tarafından “çetrefil” ve “tehlikeli” olarak görülen davalarla ilgilendi; Boldavin’de Nurcular aleyhine davalar açmış, Denizli’de Necmettin Erbakan’ın kardeşi Akgün Erbakan’ın Almanya’da topladığı paraları sorgulamıştı.

Öz, 19 Ocak 1978’de Ankara Turizm ve Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu öğrencilerinden Levent Özyörük’ü öldüren sanıkların Site Öğrenci Yurdu’na kaçtığını öğrenince o yurdun aranmasına karar verdi. Yurt, o dönemde katliamlara ve bombalı saldırılara kadar varan çeşitli militan eylemlerde bulunan Ülkü Ocakları tarafından bir karargâh olarak kullanılıyordu. Öz, Site Yurdu’na geldiğinde görevli polisler kendisi gelmeden önce yurdu aradıklarını ve bir şey bulamadıklarını söylediler. Savcı Öz, kendisi olmadan yapılan bir aramayı kabul etmeyeceğini bildirerek kendisinin de bizzat katıldığı ikinci bir arama yapılmasını sağladı. İlk aramada temiz çıkan öğrenci yurdunda yapılan bu ikinci aramada dolaplarda saklanmış bir tabanca ve bir bıçak bulundu. Site Yurdu’nun aranması MHP taraftarlarını ve Ülkücüleri rahatsız etmişti. Olayın ertesi günü MHP Konya Milletvekili İhsan Kabadayı, meclis kürsüsünden Doğan Öz’ü hedef gösteren bir açıklama yaptı. Öz, 6 Mart 1978 günü, bu öğrencilerden 70’i hakkında, Levent Özyörük’ü öldürmek, yasalara aykırı toplantı düzenlemek ve yasal olmayan yürüyüş yapmak suçlarından dava açtı. Levent Özyörük davası Doğan Öz’ün açtığı son davaydı.

Öz, ayrıca Kontrgerilla ile ilgili bir dava açmaya da hazırlanıyordu. İki sayfalık raporda, şiddet olaylarının “faşist bir düzen” kurmak isteyenlerce tezgâhlandığı, yönlendireninse CIA olduğu belirtiliyordu. Raporun bir kopyası öldürülmesinden sonra çekmecesinde bulundu. Sezen Öz, eşinin bu yüzden öldürüldüğünü düşünerek raporu dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e ulaştırdı.

Doğan Öz, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere evinden çıkıp arabasına doğru hareket etti. Anadol marka arabasına bindi ve aracı çalıştırdı, bu sırada motorun ısınmasını beklerken arabanın ön tarafında Ülkü Ocakları’nın bir parçası olan İbrahim Çiftçi belirdi ve elindeki tabanca ile Öz’e altı el ateş etti. Çiftçi olay yerinden koşarak kaçtı.

Suikastın ardından 26 Aralık 1978’de yakalanan Turizm Ticaret Yüksek Okulu öğrencisi İbrahim Çiftçi ifadesinde öldürdüğünü itiraf etti. Çiftçi yargılamalar sonucu hükûm giydi ve 3 Ağustos 1979’da idama mahkûm edildi. Kararda cinayetteki rolleri nedeniyle MHP Konya Milletvekili İhsan Kabadayı ile MHP Genel Sekreteri Nevzat Köseoğlu ve Yaşar Okuyan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

18 görgü tanığının ifadesi ve dört kez çıkan idam kararına karşın beraat etti. Beraat kararı hem Çiftçi hem de Öz ailesi tarafından şaşkınlıkla karşılandı; öyle ki, bazı raporlara göre, kendisine tahliye edildiği söylendiğinde Çiftçi “Hayır. Beni öldüreceksiniz. Çıkmıyorum” diye tepki vermişti.

Çiftçi, Mamak Askerî Cezaevi’nden çıkar çıkmaz İLKSAN’a müdür tayin edildi. MHP Genel İdare Kurulu üyeliği yaptı. İş ortağının şüpheli bir biçimde öldürülmesinin ardından gözaltına alındı. 1997’de yapılan MHP Kurultay’ında genel başkanlığa adaylığını koydu. Devlet dairelerine akaryakıt satan şirketler kuran Çiftçi, ihalelere giren bir iş insanı oldu.

Exit mobile version