A3 Haber

Millet İttifakı’nda hedef 400 vekil: 39 kente odaklanıldı

Millet İttifakı’nda hedef 400 vekil: 39 kente odaklanıldı

Millet İttifakı’nda hedef 400 vekil: 39 kente odaklanıldı
Nisan 08
10:20 2023

Millet İttifakı 14 Mayıs’taki seçimde 600 vekilin 476’sını çıkaran 39 kente odaklandı. Hedef 400 vekil olarak belirlendi. Ortak listede nasıl daha fazla vekil kazanılabileceğinin hesabı yapılıyor.

Değişen seçim yasasıyla birlikte, en çok milletvekilini çıkarmak için farklı formüller arayan Millet İttifakı, her partinin ayrı listelerle seçime girdiği yöntem yerine ortak listeyi gündemine aldı.

İttifak, parlamenter sisteme en hızlı geçiş için Meclis’te 400 vekile ihtiyaç duyuyor.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre ittifaka bu anahtarı sağlamak amacıyla CHP, diğer beş partinin CHP listelerinden seçime girmesini önerdi.

İYİ Parti’nin bu teklife sıcak bakmadığı belirtilirken kulislerde son güne dek her türlü değişikliğin olabileceği konuşuluyor.

39 kente odaklanıldı

Millet İttifakı daha önce milletvekili sayısı 2-5 arasında olan toplam 42 ilde ortak listeyle, kalan illerde ve 30 büyükşehirde ise kendi listeleriyle seçime girmeyi hedefliyordu.

Ancak gündemdeki ortak liste formülüyle toplamda 476 milletvekili çıkaran 39 ile odaklanılıyor.

Kurmaylar, ortak liste formülüyle altılı masa içindeki partilerin kendi içlerinde yarışması yerine Cumhur İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çıkartacağı aday listeleriyle doğrudan yarışılacağını belirtiyor.

30 vekil daha fazla

İYİ Parti’nin ortak listeye dahil olmadığı senaryoda ise “masadaki beş partinin tek liste ile seçime girileceği ve ittifakın yaklaşık 30 kadar daha fazla milletvekili çıkartabileceği” belirtiliyor.

Daha önce 10 ilde fermuar yönteminde anlaştığını açıklayan CHP ve İYİ Parti’nin de uzlaştıkları illerde seçimi bu şekilde kazanmayı hedefledikleri kaydediliyor. İki partinin anlaştığı fermuar listeli il sayısının 15’e çıkabileceği de konuşuluyor.

Öte yandan kurmaylar, ortak listeye karşı öne sürülen “Muhafazakâr seçmen CHP’yi tercih etmez” tezine ilişkin de “Araştırmalarda tabanların Kemal Bey’e sıcak baktığını, bu nedenle oy vermede sıkıntı olmayacağını gördük. Ortak listeye de sıcak bakacaktır” değerlendirmesini yapıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER