A3 Haber

Bakanların görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı olmalarına itiraz edildi: YSK’ye dilekçe verildi

Bakanların görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı olmalarına itiraz edildi: YSK’ye dilekçe verildi

Bakanların görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı olmalarına itiraz edildi: YSK’ye dilekçe verildi
Nisan 10
17:32 2023

 CHP İstanbul 3. bölge milletvekili aday adayı olan eğitimci Maksut Balmuk, YSK’ye dilekçe yazarak, “Ben aday olabilmek için kamu görevi olan öğretmenlikten istifa ettim, bakanlar ise görevlerinden istifa etmeden aday oldular. Adaylıkları düşürülmeli” dedi.

Eğitimci Maksut Balmuk, YSK’ye verdiği dilekçeyle ilgili şunları kaydetti:

  • Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların AKP tarafından YSK’ye teslim edilen aday listelerinde yer aldıkları görülmektedir. Belirlenen takvime rağmen Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların görevlerine devam ettikleri, görevden ayrılmadıkları görülmekte olup adaylık başvurularının kabul edilmemesi gerekir. Hukuka aykırı konuya ilişkin YSK’ye başvuru dilekçemiz avukatlarımız vasıtasıyla YSK’ya teslim edilmiştir.
  • Bir öğretmen olarak seçimlerde adalet için kamu görevimden istifa etmişken, bakanların ve cumhurbaşkanı yardımcısının istifa etmeden seçim gününe kadar görevlerine devam etmeleri hukukun yanı sıra demokrasinin özüne ve adalete de aykırıdır. Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların 2017 referandum değişikliğinden önce olduğu gibi TBMM tarafından değil, tek adam rejiminin sonucu olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanan ve görevden alınabilen kamu görevlileridir.
  • Cumhurbaşkanı tarafından atanan ve seçime etkisi çok daha az olan kamu görevlileri ile devletten maaş alan her türlü alt kademe kamu görevlileri seçimde adaylık için istifa etmeleri gerekirken, seçimi her yönüyle lehlerine etkileyebilecek Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların görevlerine devam ediyor olmalarının, devletin araç, gereç ve personel imkanları dahil tüm imkanlarını kullanılabilecek olmalarının eşitlik ya da adalet ile izahı mümkün değildir.
  • Bu durum hukuk normları bir tarafa ülkemiz demokrasisine de zarar verici nitelikte olup milletvekili olmak isteyen bakanların da diğer adaylar gibi kendi imkanlarıyla, kendi araçlarıyla seçim faaliyeti yürütmeleri gerekir. Yüzlerce makam aracı, on binlerce personel ve diğer tüm imkanları emrinde bulunduranların diğer adaylarla yarışmasının yaratacağı haksızlık en çok da demokrasimize zarar verecektir. Kişiler kazansalar da demokrasimiz kaybedecektir.
  • Adayların demokrasiye inançları varsa amasız fakatsız kendi iradeleriyle kamu görevlerinden ayrılmaları ve seçim süreçlerini bu şekilde yönetmeleri gerekirdi. Bu demokratik olgunluğu gösteremeyenlerin seçimlerde kamu imkanlarını kullanmayacaklarını düşünmek iyi niyetten öteye geçemez. Bu iyi niyetin karşılığının olmadığı geçmiş seçim tecrübelerinden açıkça görülmektedir.
  • Burada tamamen AKP genel başkanı Erdoğan’ın ikbali hesapları vardır. Başkaca hesap yoktur. Bu ikbalin sağlanması için kamu imkanları ve bakanlık makamının ağırlığı kullanılmak istenmiştir. Kişilerin ikballerine demokrasinin feda edilmesi, demokrasiye zarar verilmesi kabul edilemez. Kişiler olarak hepimiz faniyiz lakin Cumhuriyetimiz, demokrasimiz ve devletimiz bakidir. Bunlara zarar verecek adımların izahı olamaz.
  • Bu nedenlerle ülkemiz için çok önemli olan ve ülkemize asla yakışmayan, halkımız tarafından da kabul görmeyen bu ucube Cumhurbaşkanı hükümet (tek adam) sisteminin oylaması gibi geçecek 14 Mayıs 2023 seçimlerinde aday gösterilen ve yasal sürede (16 Mart 2023 tarihine kadar) görevden ayrılmayan Cumhurbaşkanı yardımcısı ile bakanların adaylık başvurularının YSK tarafından kabul edilmemesi gerekir.
  • Asıl tarihsel sorumluluk YSK’da olmakla birlikte demokrasiye ve cumhuriyet değerlerine inanan herkesin haksızlıklar karşısında susmama, hakkı, hukuku, adaleti ve demokrasiyi savunma sorumluluğunun gereği olarak yaptığımız başvuru ile tarihe not düşüyoruz.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER