A3 Haber

Çavuşoğlu Türkiye-Suriye-Rusya-İran dörtlü zirvesinin tarihini duyurdu

Çavuşoğlu Türkiye-Suriye-Rusya-İran dörtlü zirvesinin tarihini duyurdu

Çavuşoğlu Türkiye-Suriye-Rusya-İran dörtlü zirvesinin tarihini duyurdu
Nisan 10
18:29 2023

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uzun süredir gündemde olan Suriye konulu toplantının Mayıs ayında Moskova’da yapılacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakanları ile birlikte yapacakları toplantısının tarihi açıkladı.

A Haber yayınına katılan Çavuşoğlu, “Moskova’da Mayıs ayında Suriye konusunda dışişleri bakanı düzeyinde toplantı yapacağız” dedi.

Çavuşoğlu, Süleymaniye’ye uçuşların askıya alınması konusunda ise “ABD’nin uçuştan haberi var. Süleymaniye’de PKK ve PYD her yeri kontrol ediyor. Askeri operasyonlarımız sonuna kadar sürecek” ifadelerini kullandı.

“F-35 programı askıda”

ABD’den F-16 tedariği meselesine de değinen Bakan Çavuşoğlu, “ABD ile anlaşamadığımız konular henüz çözülemedi. ABD dürüst bir arabuluculuk yapmak istiyorsa, daha objektif olmaları gerekiyor. F-35 programı şu anda askıda. F16 için yönetimin bayağı çaba sarf ettiğini gördük. ABD yönetimi kararlı durursa sorunlar çözülür ama Kongre ile karşı karşıya gelmek istemiyor gibi bir halleri var. Bunu da görüyoruz” diye konuştu.

“Mısır’da çok iyi ağırlandık, artık somut adım atma zamanı geldi”

Mısır ile ilişkilerin normalleşme sürecine dair konuşan Çavuşoğlu, şöyle dedi: “Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmalara başladığımızı söylemiştik. İsrail ile büyükelçileri tekrar atama konusunda karar aldıktan sonra isimleri belirledik. Sonuçta bu aşamaya geliyoruz. Mısır Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretinde bunu açıklayabiliriz. İstişare edeceğiz geldiğinde. Mısır’da çok iyi ağırlandık. Ziyaretimiz son derece pozitif geçti. Artık yavaş yavaş somut adım atma zamanı geldi.”

İsrail’le normalleşme süreci devam ediyor

Çavuşoğlu, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarına ilişkin, “İsrail’in attığı adımlar bizi rahatsız ediyor. Namaza durmuş insanlara insanlık dışı şiddet uyguladıklarını gördük. Bu tür şeylerin herhangi bir gerekçesi olmayacağını söyledik. İsrail ile normalleşme süreci bizim Kudüs ve Filistin konusundaki hassasiyetimizi değiştirmez” dedi.

“Rusya ile Ukrayna daha büyük bir savaşa hazırlanıyor”

Ukrayna krizine ilişkin ise Çavuşoğlu, “Rusya ile Ukrayna daha büyük bir savaşa hazırlanıyor. Savaşın kazananı olmaz, barışın da kaybedeni olmaz” ifadesini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER