İsmailağa cemaatine bir kıyak daha: Devletten izin almadan para toplayabilecekler
Dernek ve vakıf adı altında örgütlenmeyi sürdüren tarikat ve cemaatlere iktidar tarafından çeşitli avantajlar sağlanıyor, kolaylıklar gösteriliyor. Son olarak İsmailağa cemaatine, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bir özel ayrıcalık tanındı. İsmailağa Cemaati’nin devletten izinsiz yardım toplamasına izin verildi. Erenköy cemaatinin vakfı ile AKP’lilerin vakıfları da vergiden muaf tutuldu.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün “İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Kuruluşlar” listesine İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı da eklendi. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6’ncı Maddesi’ne göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamıyorlar. Ancak, İsmailağa’ya İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile izinsiz para toplama hakkı verdi. Bu sayede İsmailağa cemaati üyeleri devletten izin almayıp diledikleri gibi para toplayabilecek.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre İzin yardım toplama hakkı verilen dernek ve vakıflar arasında, Deniz Feneri Derneği, Diyanet Vakfı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), gerici Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği ile Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yer alıyor.
Ayrıca Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve İlim Yayma Vakfı da izin almadan yardım toplama hakkı verilen kuruluşlar listesinde.
AKP yöneticilerinin dernek ve vakıflarının da bulunduğu listede Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi dernekler ise yer almıyor.
Vergiden de muaf tutuldular
Erdoğan, seçim öncesi bazı vakıfları da vergiden muaf tuttu. Erenköy cemaatine bağlı Hace Musa Topbaş Vakfı’na 21 Mart’ta vergi muafiyeti hakkı tanındı. Vakfa adı verilen Hace Musa Topbaş, Erenköy cemaatinin önceki lideri. Cemaatin şimdiki lideri ise oğlu Osman Nuri Topbaş.
Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı da 3 Nisan’da vergiden muaf tutuldu. Bu vakfın yöneticileri arasında AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, eski Üsküdar Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Kara, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKP’li Osman Aydın, eski AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Sedat Ecin, eski AKP Milletvekili Adnan Boynukara yer alıyor. Ayrıca AKP’den milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Hakkı Şanlı ile Türk Telekom yöneticisi Mehmet Beytur gibi bürokratlar da bu vakfın yönetiminde.
İktidara yakın birçok ismin yönetiminde yer aldığı Türkiye Tasarım Vakfı da 21 Mart’ta vergiden muaf tutuldu. “Beşli Çete”den Kalyon Holding’in sahibi Orhan Cemal Kalyoncu’nun oğlu Mehmet Kalyoncu, TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Güveli, TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Erbay ve yandaş Yeni Şafak’ın yazarı Ali Saydam gibi çok sayıda dikkat çeken isim de vakfın yönetiminde.
Ayrıca İBB’nin Kuzguncuk İskelesi’nin üst kısmını Türkiye Tasarım Vakfı kullanıyor. İBB’nin ilçe belediyelerden sorumlusu Tonguç Çoban, tarihi bir nitelik taşıyan Kuzguncuk İskelesi’nin AKP’li İBB yönetimi tarafından Şehir Hatları’na kiraya verildiğini, Şehir Hatları’nın da burayı Türkiye Tasarım Vakfı’na aylık 2 bin 200 liraya kiraladığını belirtmişti. Vakıf tarihi iskeleyi tahliye etmezken İBB ile vakıf arasındaki mahkeme süreci de devam ediyor.