Site icon A3 Haber

“12 bin akademisyen ülkeyi terk etti”

Vector illustration is showing female scientist (a person/s with advanced knowledge of one or more sciences) in the middle of working process. Scientists silhouettes are placed into lower part of illustration. All around there are placed different elements which are showing different processes and approaches while solving a problem/looking for solution. We can see magnifying glass a metaphor/symbol for identification/closer look on a problem; puzzles for looking the right parts; ladders for improvement; gears and wheels for thinking; speech bubbles for different thoughts/ideas; arrows for direction of thinking; question mark for questioning and self verification. We can also see a lot of icons related with science like: DNA, microscope, laboratory equipment, molecular structure, cells, atom... Illustration is nicely layered.

Chicago Üniversitesi’nden Prof. Ufuk Akçiğit, 12 bin akademisyenin yurtdışında gittiğini, verimi arttıkça akademisyenlerin Türkiye’ye dönmek istemediğini söyledi. Prof. Akçiğit, geri dönenlerin veriminin ise yüzde 10 düştüğünü belirtti.

Türkiye Bilişim Vakfı desteği ile ülkenin en önemli sorunlarından biri olan beyin göçünün fotoğrafını çeken bir araştırma yapan Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Ufuk Akçiğit, “En verimli akademisyenler yurtdışına gidiyor, verimi arttıkça akademisyen Türkiye’ye dönmek istemiyor. Buna da beyin göçü paradoksu deniliyor” dedi.

Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre Prof. Akçiğit’in yapay zeka desteği ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 12 bin akademisyen yurtdışında.

Türkiye’nin verimlilik merkezli yeni bir başarı hikayesi yazması gerektiğini belirten Prof. Akçiğit’in araştırması, veri bazlı politikalara hızla dönülmesi gerektiğini ve beyin göçü ile yurtdışına giden akademisyenlerin bir ayağının mutlaka Türkiye’de olmasının sağlanmasının önemini ortaya koydu.

Sunumunda Türkiye’nin sıkıntısının, “doğru soruyu soramamak” olduğunu belirten Prof. Akçiğit’e göre, Türkiye ekonomisinin sıkıntısı kaynak eksikliği değil, var olan kaynağı doğru noktalara yönlendirememek. Prof. Dr. Akçiğit, doğru bir strateji olmadığında gelecek dış finansman kaynağının faydadan çok zarar bile getirebileceğini belirtti.

Araştırmanın detaylarında ortaya konulan “can acıtıcı” veriler şöyle:

Exit mobile version