A3 Haber

Almanya’da “AKP seçim kampanyası” alarmı: “Kuralları hatırlatın, nefret söylemi yaymasınlar…”

Almanya’da “AKP seçim kampanyası” alarmı: “Kuralları hatırlatın, nefret söylemi yaymasınlar…”

Almanya’da “AKP seçim kampanyası” alarmı: “Kuralları hatırlatın, nefret söylemi yaymasınlar…”
Nisan 13
14:18 2023

Almanya’da Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda AKP’nin seçim kampanya etkinliklerinde nefret söylemi için uyardığı medyaya yansıdı.

DW Türkçe’nin haberine göre Rheinische Post gazetesi, Hür Demokrat Partili (FDP) Buschmann’ın mektupta şunları dediğini yazdı:

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarının önümüzdeki haftalarda Almanya’da da daha güçlü bir şekilde seçim kampanyası yürütmesi beklenmektedir.
  • Kampanya etkinlikleri çerçevesinde, insan onurunu zedeleyen nefret söylemi içerikli mesajlar yayılmasını hesaba katmak zorundayız.
  • Vakalar, bazı Türk yetkililerin seçim kampanya etkinliklerinde siyasi rakiplere karşı bilinçli olarak insan onurunu zedeleyici dil kullanacağını gösteriyor.
  • Bu hiçbir şekilde kabul edilemez ve düşünce özgürlüğü sınırlarının açık ihlalidir.

Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yetkililerin Almanya’da seçim etkinliği düzenlemesi hükümetin iznine bağlı. Seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmiyor.

Buschmann, mektubunda izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve kuralların Türkiye’ye -gerekirse bir kez daha- açık bir şekilde hatırlatılması gerektiğini vurguladı. Eyaletlerde toplanma hukuku konusunda ilgili makamlarda da konuyla ilgili duyarlılık yaratılmasını istedi.

Yeşiller partisinin iç politika sözcüsü Lamya Kaddor, gazeteye açıklamasında, bu kurala rağmen ‘gri alanlar’ bulunduğunu, Türkiye bağlantılı Alman dernek ve kuruluşları ya da resmi sıfatı bulunmayan Türk kişiler yoluyla seçim etkinliği yürütülebildiğini kaydetti.

2018’de Almanya’da yaşayan ve sandık başına giden seçmenin yüzde 64,8’i cumhurbaşkanlığı için Erdoğan’a, meclis seçimleri içinse yaklaşık yüzde 56’sı AKP’ye oy vermişti.

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu’nun Neuss kenti şubesinde konuşmuş, PKK ve ‘FETÖ’ mensuplarını ‘yok edeceklerini’ söylemişti.

Bu sözler, Almanya’da nefret söylemi olarak değerlendirilerek yoğun tepkiye yol açmış, Türkiye’nin Berlin büyükelçisi dışişleri bakanlığına çağrılmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER