A3 Haber

İnternet hızında 107’nci sırada olan Türkiye’nin karnesi: Hem yavaş hem pahalı!

İnternet hızında 107’nci sırada olan Türkiye’nin karnesi: Hem yavaş hem pahalı!

İnternet hızında 107’nci sırada olan Türkiye’nin karnesi: Hem yavaş hem pahalı!
Nisan 15
13:59 2023

İnternetteki yavaşlık ve yüksek enflasyon, eriyen gelir ve artan döviz kurunu da düşününce internet fiyatlarının yüksekliği dikkat çekiyor. Türkiye’de internet abonelik fiyatları ortalama 255 TL.

Speedtest tarafından yayımlanan Şubat 2023 internet hızı verileri Türkiye’nin genişbant internette 32.65 megabit hızıyla dünya sıralamasında 180 ülke arasında 107’nci sırada yer aldığını gösterdi.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç’ın derlediği habere göre küresel çapta ortalama indirme hızı 78.62 megabit. Mobil indirme hızında ise Türkiye 137 ülke arasında 70. sırada bulunuyor.

Türkiye bu bu alanda bir önceki aya göre beş basamak geriye düştü.

5G kurulum adedi dünyada 132 bin iken Türkiye’de bu alanda hiç kurulum yapılmaması dikkat çekiyor.

Veriler Türkiye’nin ortalamanın da altında bir internet hızına sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

Fiyat yüksek

TÜSİAD ve TÜBİSAD işbirliğinde hazırlanan “Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı” raporuna göre Türkiye genişbant ve yeni nesil iletişim teknolojisi çalışmalarını hızlandırmalı.

İnternetteki yavaşlık ve yüksek enflasyon, eriyen gelir ve artan döviz kurunu da düşününce internet fiyatlarının yüksekliği de dikkat çekiyor.

2023 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 83.4’ü, yani her beş kişiden dördü internet kullanıyor.

Cable.co.uk tarafından yürütülen ve 219 ülkenin değerlendirildiği Küresel Genişbant Fiyat Tablosu’nun 2023 verilerinde Türkiye’de internet abonelik fiyatlarının ortalama 13.17 dolar (255 TL) olduğu açıklandı.

Bu rakamla Türkiye Körfez ve Ortadoğu ülkelerini kapsayan bölgede internetin ucuz olduğu ülke olarak göze çarpsa da hizmet kalitesi ve gelir ile oranlandığında bir hayli geride kalıyor.

Yüksek teknoloji atılımı şart

Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı raporuna göre, küresel dinamikler hızla değişiyor.

Yeni teknolojiler sektörleri hızla dönüştürüyor. Küresel değer zinciri içinde Türkiye’nin sürdürülebilir şekilde yer alması ve büyümesi için yüksek teknoloji atılımı gerekiyor.

Türkiye’nin yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon, Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin ve hedeflerin merkezinde olmalıdır.

Türkiye bütüncül bir teknoloji üretim merkezi haline gelmeli; kamu, özel sektör ve akademiyle birlikte uçtan uca adeta tek bir teknoparkmış gibi çalışılmalı, yenilikçilik, araştırma ve geliştirme kültürü ülkenin DNA’sına işlenmeli.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER