A3 Haber

Ekonomist Yeşilada: Yakında Kapalıçarşı’ya müdahale gelebilir

Ekonomist Yeşilada: Yakında Kapalıçarşı’ya müdahale gelebilir

Ekonomist Yeşilada: Yakında Kapalıçarşı’ya müdahale gelebilir
Nisan 22
12:30 2023

Kur tartışmaları sürerken, ekonomist Atilla Yeşilada “Kapalıçarşı’ya müdahale beklenebilir, döviz büfelerine komisyon kuralı gibi kısıtlamalar gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ekonomi yönetiminin döviz alımını azaltmaya yönelik adımları, işlemlerin bankalardan Kapalıçarşı’ya kaymasına yol açtı.

Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’e konuşan ekonomist Atilla Yeşilada, ikili kur düzeninin risklerine dikkati çekti.

Yeşilada, Merkez Bankası’nın bankaların Interbank’tan alabilecekleri dövize tavan koymasının “bireylerin ve şirketlerin döviz almasına yasak” anlamına geldiğine dikkat çekerek, böylelikle şirketler dışında bireylere de artık sermaye kontrollerinin gündeme geldiğini söyledi.

Yeşilada, TCMB’nin yazılı olmayan sözlü kararlarla kapalı kambiyo rejimine dönüldüğünü ifade ederek, “Seçmen rahatsız olur diye mertçe değil, arka kapıdan yapılıyor” dedi.

Yeşilada, “Yakında Kapalıçarşı’ya da müdahale beklenebilir, döviz büfelerine komisyon kuralı gibi kısıtlamalar gelebilir. 70’lerdeki eş dost vasıtasıyla dolar arama günlerine geri dönebiliriz. O kadar mafya bir yöntem ki kural koymuyor, sözlü…” diye konuştu.

Yeşilada, seçimlere kadar bir şekilde dövizi tutmayı başarsalar bile ciddi riskler biriktiğini söyleyerek, “Buradaki sorun şu, bu kararların hiçbiri yazılı değil. 15 Mayıs’ta bankalar, ‘Sözlü kuralları uygulamıyorum; kural koy, önüme getir, aksi halde döviz alacağım’ derse işte o zaman patlar döviz. Seçimler ikinci kura kalırsa da bu durum çok ciddi bir tehlike haline gelmeye başlar” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER