A3 Haber

Polis bayramda da Cumartesi Anneleri’ne saldırdı: 16 yurttaşı gözaltına aldılar

Polis bayramda da Cumartesi Anneleri’ne saldırdı: 16 yurttaşı gözaltına aldılar

Polis bayramda da Cumartesi Anneleri’ne saldırdı: 16 yurttaşı gözaltına aldılar
Nisan 22
14:59 2023

943’üncü haftada Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri’ne polis izin vermedi. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in de aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 943’üncü haftada Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü meydanda annelere izin verilmedi.

Anneler, karanfillerle geldiği Galatasaray Meydanı’na yaklaştırılmadı. Çok sayıda polis, anneler ve beraberindekileri gözaltına aldı. Bu esnada haber takibi yapmak isteyen basın mensupları da kalkanlarla ablukaya alındı.

Aralarında Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in de bulunduğu 16 kişi gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltı sırasında polisin tutumuna “yaptığınız hukuksuzluktur” diyerek tepki gösteren Cumartesi Annesi Hanım Tosun, sağlık sorunları ve kolunun kırık olduğunu belirtilmesine rağmen, polisler tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların listesi şöyle:

Mikail Kırbayır
İrfan Bilgin
Eren Keskin
Maside Ocak
Sebla Arcan
Besna Tosun
Ali Tosun
Ali Ocak
Hanım Tosun
Yasemin Bektaş
Aylin Tekiner
İkbal Eren
Setenay Yarıcı
Hanife Yıldız
Leman Yurtsever
Nuray Çevirmen

Polisin izin vermediği açıklamada ise şu ifadeler yer alıyordu:

Gerçek bayramlar için kayıplarımızı istiyoruz

Bugün bayram…

Herkes sevdikleriyle vakit geçirirken, mezarlarını ziyaret ederken biz bu bayram da Galatasaray’dayız. Bizim ziyaret edeceğimiz bir mezarımız yok. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri kayıplarımızın simgesi haline gelen Galatasaray Meydanı’na bırakmak için buradayız.

Yaşadık biliyoruz: Bayram toplumsal sevinç ve kutlamada ortaklaşmaksa, adaletsizliğin hüküm sürdüğü yerde bayramlar bayram gibi olmaz. Bayramlar; acının, öfkenin, yasın ve isyanın derinleştiği zamanlara dönüşür. Bayramların herkes için kutlamalara vesile olabilmesi için adaletli bir hukuk düzeni kurmak ve bu düzeni sürdürmekle kendini yükümlü sayan bir devlet yapılanması istiyoruz.

Bu bayramda da Devleti yönetenleri, gözaltında kayıpların bulunması, akıbetlerinin açıklanması, faillerin cezalandırılması ve adaletin sağlanmasına dair yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.

Bayram vesilesiyle gözaltında kaybedilen sevdiklerimize sesleniyoruz: Sizi asla unutmayacağız; aklımızda, direncimizde, sözümüzde yaşatacağız…

Kaç yıl geçerse geçsin; tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 244 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER