A3 Haber

CHP’ye gelen istihbarat: “Sahte video ve ses kayıtları için düğmeye basıldı…”

CHP’ye gelen istihbarat: “Sahte video ve ses kayıtları için düğmeye basıldı…”

CHP’ye gelen istihbarat: “Sahte video ve ses kayıtları için düğmeye basıldı…”
Mayıs 02
15:50 2023

Üst düzey bir CHP’li, gazeteci-yazar Murat Yetkin’e, siber seçim müdahalelerine ilişkin önemli istihbarat bilgilerinin bulunduğunu açıkladı.

Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçime günler kala, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Dark web” uyarısı yaptı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun için “Cambridge Analytica’cılık oynamak kapasitenizi aşar” dedi. Fahrettin Altun da Kılıçdaroğlu’na “Neyin önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz” yanıtı verdi.

Kılıçdaroğlu’nun, “dark web” ve “Cambridge Analytica” diyerek uyarmasının yankıları sürüyor.

Gazeteci Murat Yetkin’in “Kılıçdaroğlu’nun son on gün uyarısı ve deep fake istihbaratı” başlıklı yazısına göre, üst düzey bir CHP’li, siber seçim müdahalelerine ilişkin önemli istihbaratları olduğunu açıkladı.

Yetkin’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

  • Bu iddiadaki hesaba göre Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik “son on gün” kampanyası 3 Mayıs ya da 4 Mayıs’ta, yani yarın ya da ertesi gün başlatılacak; seçim 14 Mayıs’ta. Bir süre önce CHP Genel Merkezi’ne gelmeye başlayan bilgiler ise şöyle:
  • Gelen istihbarat bilgilerine göre Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla “deep fake” ve “Cambridge Analytica” benzeri sistemleri birlikte kullanarak sahte video ve ses kayıtları üretmek için düğmeye bastı. (Bu kavramların ne demek olduğuna birazdan değineceğim.)
  • Bu amaçla bazısı “dark web “üzerinden, yurtdışından çok sayıda hacker kiralandı. Muhalefete yönelik “DDoS” saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.
  • Kampanyanın asıl hedefiyse Kılıçdaroğlu: Amaç Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.
  • CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasının özellikle üzerinde durulan hedef zaman dilimiyse ABD seyahati.
  • Burada önemli olan iddianın ortaya atılması kadar iddianın yayılması için gerekli siber altyapının hazırlanması. Yapay zekâ kullanımı alanındaki gelişmeler bu tür sahte üretimleri kolaylaştırıyor. Ve bu yolla, bazı bilişimcilerin ‘derin sahtekârlık’ olarak Türkçeleştirdiği ‘deep fake’ yöntemleriyle üretilmiş bu ses ve görüntülerin muhalif seçmeni Cumhur İttifakı’na oy vermese de sandığa gidip Millet İttifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmak.

Ne olmuştu?

Millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Son uyarımdır” diyerek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a seslenmişti. Kılıçdaroğlu, “Dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar” demişti.

Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunmuştu: “Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!”

Kılıçdaroğlu’nun bu paylaşımını alıntılayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Kılıçdaroğlu’nun kendisi ve İletişim Başkanlığı yöneticilerini iftiralarla karalamaya çalıştığını söylemişti.

“Hiçbir siyasetçinin kamu görevlilerini isimlerini zikrederek hedef göstermesi kabul edilemez” diyen Altun, “Bu açıklamayı ne amaçla yaptığınızı, neyin önünü önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz. Sosyal medyayı manipüle etme yöntemlerini boşa çıkarmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Altun, açıklamasında, şu görüşlere yer vermişti:

  • Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin stratejik iletişimi için gece gündüz demeden çalışan ve özellikle ülkemize dönük sistematik dezenformasyonla mücadelede büyük başarılar elde eden İletişim Başkanlığımızı, Başkan Yardımcılarım Çağatay ve Evren beyleri, Bilgi İşlem Daire Başkanım Serhat beyi, bir kez daha akıl ve izan dışı iftiralarla karalamaya çalışmış. Esef duyduk. Sn. Kılıçdaroğlu’nun tweetlerini yazan AJANS’ın iftira niteliğinde ifadelerle Türkiye Cumhuriyeti Devleti kamu görevlilerini açıktan hedef göstermekte bir beis görmemesi anlaşılabilir. Ancak, demokrasiyi içine sindirmiş hiçbir siyasetçinin dedikodu ve iftira siyasetine tevessül etmesi, devletin kamu görevlilerini isim isim zikrederek hedef göstermesi kabul edilemez.
  • Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasının başından sonuna kadar kurumumuzu hedef alması, çevresindeki ‘profesyonellerin’ elinde bir strateji olmadığını, siyaset üretemediklerini ortaya koymaktadır. Şunu da söylemezsek olmaz. Bu açıklamayı ne amaçla yaptığınızı, neyin önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz. Demokrasiyi ve kamu çıkarını korumak, müzakere kültürünü güçlendirmek adına sosyal medyadaki trol ağlarını, köleleştirilmiş hesaplarla sosyal medyayı manipüle etme yöntemlerini boşa çıkarmaya devam edeceğiz.

Kılıçdaroğlu neyi ima etti?

Kılıçdaroğlu’nun suçlamasında geçen “Cambridge Analytica skandalı” 2018 yılında, 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olması ile patlak verdi. Şirket, “tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen” iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu. Zaman içinde kullanıcı verileri usulsüz şekilde elde edildiği belirlenen kişi sayısı 90 milyona yaklaştı. Şirketin, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.Facebook’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili süreç içinde ABD Kongresi’nde ifade verdi ve özür diledi. Şirkete tarihi bir miktar olan 5 milyar dolar ceza kesildi Cambridge Analytica şirketi de kapatıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER