A3 Haber

Soylu: Cumhurbaşkanımız “rahatsızım” dedi, hepsini görevden aldık

Soylu: Cumhurbaşkanımız “rahatsızım” dedi, hepsini görevden aldık

Soylu: Cumhurbaşkanımız “rahatsızım” dedi, hepsini görevden aldık
Mayıs 11
09:24 2023

Süleyman Soylu, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına dair “Cumhurbaşkanımız “rahatsızım, bunları derhal görevden alacaksın.’ dedi. İki gün geçti, hepsini görevden aldık” diye konuştu.

 

Evrensel’de yer alan habere göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede HDP’li belediyelere kayyum atanması sürecine dair konuşurken “Ben İçişleri Bakanı oldum. Cumhurbaşkanımız beni çağırdı. Bunları derhal görevden alacaksın.’ dedi. İki gün geçti, hepsini görevden aldık” ifadelerini kullandı.

Seçim çalışmaları kapsamında Gaziosmanpaşa’nın Yıldıztabya Mahallesi’nde konuşan Süleyman Soylu, kayyum talimatının Erdoğan tarafından verildiğini söyledi. Soylu, “Ben İçişleri Bakanı oldum. Cumhurbaşkanımız beni çağırdı. ‘Süleyman, ben bu Güneydoğu’daki HDP’nin, PKK’nın belediyelerinden rahatsızım. Çünkü bunlar çocukları alıp dağa götürüyorlar. Devletin vergilerini PKK’ya gönderiyorlar. Onlar da kurşun olarak bizim Mehmetçiğimize dönüyor. Bunları derhal görevden alacaksın.’ dedi. İki gün geçti, hepsini görevden aldık” diye konuştu.

Soylu, önceki gün de belediyelere atanan kayyumlarla “Turizm arttı. Organize sanayi sitelerinde yatırımcılar sıra bekliyor” diyerek övünmüştü.

Ne olmuştu?

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde iktidarın tüm baskı politikalarına rağmen 3’ü büyükşehir, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Ancak seçimin hemen ardından 6 belediye eş başkanı ve 56 meclis üyesinin mazbatalarının KHK ile ihraç edilmeleri gerekçe gösterilerek iptal edildi. YSK bu kararla mazbataları sandıklardan 2. parti olarak çıkan AKP’li adaylara verdi. Akabinde de 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden alınan Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye eş başkanlarının yerlerine kayyumların atandı.

2016’dan itibaren üç yılda HDP’nin kazandığı 65 belediyenin 48’ine İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyum atandı. 6 belediye başkanının mazbatası seçimlerin hemen ardından KHK gerekçesi ile gasbedildi. 4 belediye başkanının ihraç ya da istifa yoluyla ayrıldığı HDP’de ittifakla seçilen 1 belediye başkanı da kendi partisine geçti. Böylece HDP’nin elinde 65 belediyeden dördü ilçe ikisi belde olmak üzere 6 belediye kaldı. 31 Mart 2019 tarihinden bugüne kadar HDP’li 84 Belediye Eş Başkanı farklı tarihlerde gözaltına alındı. 21’i kadın olmak üzere 39 Belediye Eş Başkanı tutuklanarak cezaevine hapsedildi.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER