A3 Haber

AB Komisyonu’ndan Türkiye’ye “düşük faiz” uyarısı: Bu politikayı sürdürmek zorlaşacak

AB Komisyonu’ndan Türkiye’ye “düşük faiz” uyarısı: Bu politikayı sürdürmek zorlaşacak

AB Komisyonu’ndan Türkiye’ye “düşük faiz” uyarısı: Bu politikayı sürdürmek zorlaşacak
Mayıs 15
17:54 2023

AB Komisyonu, Türkiye’ye dair yayımladığı son raporda öngörülerini güncellerken, ülkede devam eden aşırı gevşek para politikasına bakıldığında enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği yazıldı. Enflasyon rakamının yalnız yavaş bir şekilde aşağı düşebileceği kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yayımlamış olduğu son raporda reel faiz oranlarını negatif şekilde tutmayı merkeze alarak giderek daha karmaşık hale gelen ihtiyati ve düzenleyici tedbirlere bel bağlayan cari politika karışımının sürdürülmesinin giderek daha zor olmasının beklendiğini duyurdu.

Avrupa Ekonomik Tahminleri Bahar 2023 raporunu duyuran AB Komisyonu, “Türkiye’nin uyguladığı karmaşık tedbirler setini sona erdirmesi ise zorlayıcı olacaktır. Sıkılaşan küresel finansal şartlar Türkiye’nin kısa vadeli dış finansmana bağımlılığı ve düşük harcanabilir döviz rezervleri dikkate alındığında bir başka risk kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Aşırı şekildeki gevşek para politikası dikkate alındığında enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği öngörülen raporda, enflasyonun ancak yavaş şekilde aşağı gelebileceğini belirtildi.

Türkiye’nin 2022 yılının sonunda kendini gösteren zayıf ihracat performansının ancak dış talebin kademeli olarak toparlanacağı 2024’te terse döneceğini öngören AB Komisyonu, net ihracatın büyümeye katkısının 2023 yılında negatife döneceğini tahmin etti. GSYH’da büyümenin 2023’te yüzde 3,5’e gerileyeceğini ve 2024’te bir miktar artacağını öngördü. 2024 yılı GSYH büyüme tahmini yüzde 4,0 olarak ortaya kondu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER