A3 Haber

Sinan Oğan: İkinci turda bizim desteğimizle rahat bir seçim alınacağı kanaatindeyim

Sinan Oğan: İkinci turda bizim desteğimizle rahat bir seçim alınacağı kanaatindeyim

Sinan Oğan: İkinci turda bizim desteğimizle rahat bir seçim alınacağı kanaatindeyim
Mayıs 15
18:23 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oyların yüzde 5’ten fazlasını alan ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan’ın alacağı karar, seçimin sonucunu belirleyebilir. BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Oğan, “İkinci turda bizim desteğimizle rahat bir seçim alınacağı kanaatindeyim” dedi.

BBC Türkçe’den Esra Yalçınalp  ve Ege Tatlıcı’nın sorularını yanıtlayan Oğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Bizim açımızdan başarılı bir sonuç. Bir aylık bir seçim kampanyası süresince yani kısıtlı imkanlarla, neredeyse imkansızlıklarla aldık bu sonucu. Aslında daha fazla oy bekliyorduk ama sahada bize dönük bazı operasyonlar yürütüldü, oylarımız çalındı, itibarsızlaştırma kampanyaları yürütüldü.
  • Bir miktar oyumuz düştü ama buna rağmen yine de iyi bir oy. Biz seçimlerin ikinci tura kalacağını ve bizim de ikinci turda ciddi bir rol üstleneceğimizi zaten öngörüyorduk. Tamamıyla istediğimiz şekilde gerçekleşti.
  • Biz olmasaydık seçim 2. tura kalmıyordu.
  • Sonucu muhalefet açısından başarısızlık olarak değerlendiriyorum. Çünkü 20 yıllık iktidar, deprem, ekonomik kriz, 13 milyon sığınmacı, işsizlik yani olabilecek tüm olumsuzlukların olduğu bir ortamda muhalefet hala açık ara bu seçimleri kazanamıyor ise “Bir yerde yanlış yaptık” deyip kendi kendilerine bunu sormaları gerekir.
  • İktidar açısından bakacak olursak kısmen başarı olarak görüyorum. Çünkü çok büyük imkanlarla bu seçimlere girdiler. Yani özgürlüklerin kısılmasından tutunuz da anti-demokratik medya baskılarına kadar maddi imkanlarla devlet imkanlarını kullanmasıyla bu seçime girdiler. Buna rağmen yüzde 50’yi rahat bir şekilde aşamadılar.
  • Türkiye’de bir şarkı var, “Allahım ben de yanlış yaptım” diye. Bence Milli İttifakı çok şeyde yanlış yaptı. Millet İttifakı, özellikle de sol partiler, sağ seçmeni tanımıyorlar. Sağ seçmeni tanımadan siyaset yapıyorlar. Oysa Türkiye’de nüfusun yüzde 70-75’i sağ seçmenden oluşuyor. Nüfusun yüzde 70-75’ini tanımadan siyaset yapılmaz. 
  • Çok çabuk havaya giriyorlar. Yani “Kazandık, bitirdik, aldık, yüzde 60’la alacağız.” Sahada öyle bir durum yok.
  • Sandıklara sahip çıkma becerileri çok az. Ben kendilerini uyardım. Sayın Kılıçdaroğlu’nu uyardım. Sayın Kılıçdaroğlu dedi ki “Biz her şeye hakimiz.” Fazlasıyla Türkiye’de yabancı seçmen olduğunu söyledim. İnandıramadım. Deprem bölgesinde sıkıntılar olacağını söyledim. İnandıramadım. 1 milyondan fazla anket, istatistiklerin dışında bir seçmen var dedim, inandıramadım. 
  • Bir-iki gün içerisinde istişareleri tamamlayıp tavrımızı ondan sonra açıklayacağız. Elbette kırmızı çizgilerimiz var. Başta terörle mücadele, terör örgütlerinin desteklediği siyasi partilerle araya mesafe koyma, sığınmacıların gönderilmesi gibi bir takım şartlarımız var.
  • Biz MHP’ye de, İYİ Parti’ye oy verenden de oy aldık. AK Parti, CHP… Yani biz herkesten oy aldık; oysa ATA İttifakı sadece kendi seçmeninden oy aldı.
  • Bize oy veren seçmeni, ikinci turda anlaştığımız adaya taşırız. Hepsini taşırız çünkü bizim seçmen kitlesi Türkiye’deki en sadık seçmen kitlesi, en bağlı seçmen kitlesi. Ama biz kendimize göre karar vermeyeceğiz. O seçmen kitlesine danışarak karar vereceğimiz için o seçmen kitlesinin iradesi ile hareket edeceğiz zaten.
  • İkinci turda bizim desteğimizle rahat bir seçim alınacağı kanaatindeyim. 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER