A3 Haber

Uyarılar peş peşe: Fitch “belirsizlik” dedi, EBRD büyüme tahminini düşürdü

Uyarılar peş peşe: Fitch “belirsizlik” dedi, EBRD büyüme tahminini düşürdü

Uyarılar peş peşe: Fitch “belirsizlik” dedi, EBRD büyüme tahminini düşürdü
Mayıs 16
11:22 2023

14 Mayıs seçimleri sonrası uluslararası finans çevrelerinden Türkiye için peş peşe açıklamalar geliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, belirsizlik uyarısı yaparken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminin düşürdü.

Türkiye kritik seçimler için 14 Mayıs günü sandık başına gitti. Parlamento seçimleri tamamlanırken cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Seçim sonrası piyasalarda belirsizlik hakim. Dün döviz piyasasında hareketli anlar yaşanırken, Borsa İstanbul açılışta devre kesmişti.

Fitch’ten belirsizlik uyarısı

Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin açıklamalar ise birbirini izliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’de uygulanan büyümeyi destekleyici alışılmadık politikalar nedeniyle ödemeler dengesi alanındaki baskıların arttığına, ikinci tura kalan seçimler nedeniyle Türkiye’de oluşan siyasi ve ekonomik belirsizliğin en azından ay sonuna kadar süreceğine dikkat çekti.

Bloomberg HT’nin aktardığı habere göre, Fitch tarafından dün yayımlanan notta, seçimlerin ardından uygulanacak ekonomi politikalarının izleneceği ifade edildi.

Notta, seçimlerden sonra kurulacak hükümetin ertelenmiş döviz talebi, lira üzerinde baskı, geniş bir bütçe açığı, uluslararası rezervlerde düşüş ve yüksek enflasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtildi.

Notta, kredi notu açısından para ve maliye politikası bileşiminin daha itibarlı ve tutarlı olup olmadığına bakılacağı belirtilerek, “Güveni ne kadar sağladığı, makro ve finansal istikrara yönelik riskleri ne kadar azalttığı ve dış finansmana erişimi kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı izlenecek” denildi.

Büyüme beklentisi düştü

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise Türkiye için ekonomik büyüme tahminini Şubat ayındaki depremin ekonomiye olan etkileri ve kredi koşullarında öngördüğü daralma nedeniyle yüzde 3’ten yüzde 2,5’e indirdi.

EBRD 2024 için büyüme tahminini yüzde 3’te tuttu.

Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan oluşan geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren EBRD, bölge ülkeleri için Şubat ayında yayımladığı makro ekonomik tahminleri güncelledi.

EBRD Baş Ekonomisti Beata Javorcik, Türkiye’deki seçimleri kim kazanırsa kazansın kredi koşullarının sıkılaşmasını öngördüğünü ifade etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER