A3 Haber

Dark Web nedir? Bilmeniz gerekenler

Dark Web nedir? Bilmeniz gerekenler

Dark Web nedir? Bilmeniz gerekenler
Mayıs 22
11:39 2023

Dark web, kullandığımız web sitesinin gizli versiyonu olmaktadır. Aynı zamanda kullanımı için de özel bir tarayıcı gerekmektedir. Ayrıca genellikle bir sanal özel ağ da gerektirir. Dark web, anonim özelliğinden dolayı kötü bir imaja sahiptir. Kullanılması yasa dışı değildir, ancak karanlık ağda yasa dışı faaliyetlerde bulunulması bir suçtur.

 

Bu karanlık ağın başka bir tarafı daha var. Çoğu pazarlamacı, dark web’i bir markanın bakış açısından asla düşünmese de, dark web de iş fırsatları olabilecek konuşmalar ve etkileşimler gibi meşru faaliyetler de olabilir. Karanlık ağı izlemeden ve istismar etmeden, bu fırsatlar fark edilmez.

Dark Web’de verileriniz satılıyor mu?

ExpressVPN’in dark web araştırmasına göre, dark web’de aslında tamamen anonim değilsiniz ve dark web tamamen yasadışı aktiviteler için kullanılmıyor. Dark web’de yasadışı aktivitelerde bulunmadığınız durumda herhangi bir yasadışı durum oluşmuyor.

Ayrıca, araştırmaya göre dark web’de siber saldırganlar tarafından çalınan bazı bilgilerinizin ortalama olarak ne kadara satıldığını aşağıdan inceleyebilirsiniz:

Dark Web Nedir?

Dark Web, sadece özel olarak tasarlanmış bir tarayıcıyla erişilebilen gizli bir internet siteleri koleksiyonudur. Yasal ve yasa dışı uygulamalar için yararlı olabilecek internet etkinliklerinin anonimliğini ve gizliliğini korumak için kullanılmaktadır.

Dark web ile herhangi bir şeyi keşfetmek, haritalamak, izlemek ve aramak özel araçlar gerektirir. Ancak doğru araçlara sahip olmak, karanlık ağ ile mücadele etmek için yeterli değildir.

Anti-dark web, pazarlamanızın bir parçası olduğunda, çalışanlarınızı ve markanızı nasıl koruyacağınızı bilmelisiniz. İnsanlar tarafından bazen hükümet sansüründen kaçmak için kullanılırken, bazen de yasa dışı faaliyetler yürütmek için kullanılmaktadır.

Dark Web Kapsamları

Dark Web genellikle suç faaliyetleri için anarşik bir kapsam şeklinde tasvir edilse de, her zaman bu şekilde kullanılmaz. Her şeyden önce, belirli hükümetler tarafından uygulanan sansürden kaçınarak insanlara kendilerini özgürce ifade etme veya bilgi alışverişinde bulunma imkanı sunan, web üzerindeki anonim bir alan olmaktadır.

Genel olarak deep web neredeyse hepimizin kullandığı zararsız web sayfalarından ve belgelerden oluşmaktadır. Bu konuda internetin Google, Bing veya diğer arama motorlarının göremediği her köşesi deep web kategorisine giriyor.

Arama motorlarının her yeni siteyi, yeni sayfayı dizine eklemek için sürekli olarak İnternet’te dolaşan robotları vardır. Deep web, bir ödeme duvarının, bir kimlik doğrulama formunun, bir kullanıcı adının veya parolanın arkasındaki tüm içeriği, sayfaları ve siteleri içermektedir.

Dark Web Kullanımı

Başlangıçta ABD savunma bakanlığı tarafından anonim olarak iletişim kurmak için kullanılan dark web ağ, dünya çapında anonim kalmak isteyen kullanıcılar için bir merkez haline gelmiştir. İnsanlar dark webi hem yasal hem de yasa dışı amaçlarla kullanmaktadır.

Kullanıcıları, şifrelenmiş sunucuların rastgele bir yöntemi ile gözetleme ve takipten koruyan onion routing adlı bir teknoloji kullanılmaktadır. Kullanıcılar bir siteye tor aracılığı ile eriştiği zaman da bilgileri kullanıcının izlerini kapsayan ve göz atmasının izlenmesini neredeyse imkansız hale getiren binlerce aktarma noktasından yönlendirilmektedir.

Dark Web Yasal Avantajları

Dark web’in yasal kullanımları açısından şüpheli görünse de tamamen yasaldır ve Tor’un ve anonim taramanın birçok meşru kullanımı da vardır. Örnek verecek olursak, hükümet gözetiminin siyasi muhalifleri gözetlemek ve onlara baskı yapmak için kullanılabildiği ülkelerde, dark web genellikle hükümetin sansür ve incelemesinden kaçınan bir iletişim yeri olmaktadır.

Eklenen bu güvenlik katmanlarına rağmen, kullanıcılar karanlık web’i kullanırken dikkatli olmalı ve güvenlik yazılımlarını düzenli olarak güncellenmelidir. Güvenilir bir VPN ile gezinmek ve standart bir e-posta adresi kullanmaktan kaçınmak gibi uygun güvenlik önlemleri de alınmalıdır.

Dark Web Yasadışı Kullanımı

Anonim doğası göz önüne alındığı zaman dark web, yasa dışı amaçlar için kullanılmaktadır. Bunlar, yasa dışı uyuşturucuların, silahların, şifrelerin ve çalınan kimliklerin alım satımının yanı sıra yasa dışı pornografi ve diğer potansiyel olarak zararlı materyallerin ticaretini içermektedir. Karanlık ağın anonimliği, son 10 yılda siber güvenlik tehditlerine ve çeşitli veri ihlallerine de yol açmaktadır.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER